fbpx

Inatreq™ új gombaölő szer gabonában, a Cortevától

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 április 03.

A Corteva Agriscience bejelentette, hogy a vállalat megkapta az első európai engedélyt az Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölőszer-termékcsalád első termékére.

Az Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó Questar™ gombaölő szer Franciaországban már megkapta a forgalomba hozatali engedélyét. Az új, természetes eredetű gombaölő szer a piacon egyedülálló hatékonysággal rendelkezik minden szeptóriafaj ellen, így képes hosszú távon fenntartható módon támogatni a gazdaságok gombabetegségek elleni védekezésének stratégiáját.

Franciaországban 2020 végén kezdődik a termék értékesítése a 2021-es termesztési időszakra vonatkozóan. 2021-ben a következő országokban várható a gabonatermesztők számára új növényvédelmi megoldást jelentő, Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó termékek regisztrációja: Egyesült Királyság, Németország, Dánia, majd ezután az összes releváns európai piacon is sor kerül az engedélyezésre.

– Végre a kezünkben van egy olyan új megoldás a szeptória – a búza terméshozamát leginkább fenyegető kórokozó – ellen, amely a legtöbb gondot okozza a termesztőknek – mondta Jean-Philippe Legendre, a Corteva Agriscience franciaországi igazgatója. – A Corteva Agriscience kutatóinak úttörő munkája eredményeként ez az új gombaölő szer megfelel a fenntartható gazdálkodás követelményeinek, és választ ad azoknak a gazdálkodóknak, akik a növények számára jobb védelmet biztosító, innovatív megoldásokra vágynak. Az Inatreq kiemelkedő biológiai teljesítményt nyújt, elsődlegesen a kalászos gabonák szeptóriás levélfoltosság kórokozóját (septoria tritici) célozza, és mivel nem mutat keresztrezisztenciát a gabonafélék meglévő gombaölő szereivel, új eszközt ad a gazdálkodók kezébe a gombabetegség kezelésére. A mezőgazdasági termelők számára további előnyt jelentenek a szer rugalmas alkalmazási jellemzői és az egyenletes, széles spektrumú teljesítménye.

– Az Inatreq az innovatív technológiai fejlesztéseink legújabb eredménye – mondta Susanne Wasson, a Corteva Agriscience növényvédelmi üzleti platformjának elnöke. – Örülünk, hogy tovább építhetjük természetes eredetű termékeink portfólióját. Az Inatreq természetes eredetének köszönhetően az európai fogyasztók arra vonatkozó igényeit is kielégíthetjük, hogy az előállított élelmiszerek minél inkább megfeleljenek a fenntarthatóság követelményeinek.1

1Sustainable Food Systems in Europe Study” a Financial Times Group Corteva Agriscience megbízásából készített tanulmánya (2019. szeptember)