fbpx

Levél- és talajmintákat is átvesznek a kiállításon

Írta: Szerkesztőség - 2021 június 06.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos laboratóriumi vizsgálati szolgáltatását is igénybe lehet venni a Szántóföldi Napokon, Mezőfalván június 9-10-én. A 40 hektáros kiállítás ingyenesen látogatható.

 

talajvizsgálat
Gyorstesztekkel is vizsgálható a talaj és a levél (forrás: magyarnovenyorvos.hu)

 

A gyümölcsfajok közül szőlőben, kajszibarackban, földieperben, míg a szántóföldi növényeknél például a kukoricában most aktuális a levél-, illetve növényanalízis elvégzése. A NAK lehetőséget biztosít arra, hogy ezek levélmintáit a rendezvény ideje alatt a Szolgáltatások sátorban leadják a látogatók. Sőt, a talajmintákat is átveszik, továbbá ennek eredményére alapozva, vagy egy már meglévő vizsgálati jegyzőkönyv alapján akár tápanyag-gazdálkodási tervet is készítenek.

A megrendeléshez a gazdálkodó adatai mellett az érintett parcella adatai (blokkazonosító, táblasorszám, helyrajzi szám, tábla mérete), illetve a mintára vonatkozó adatok (mintavétel ideje, mintavételi mélység, levélnél faj, fajta) is szükségesek a megfelelően vételezett minta mellett. A rendelést az Agrárkamara szakemberei néhány perc alatt rögzítik. Talajminták esetén a legfőbb paraméterek már a helyszínen kiderülhetnek egy gyorsvizsgálat keretében (infravörös technológiával működő talajszkennerrel). A NAK felhívja a figyelmet, hogy a mintavételezés lehetséges hibája sokkal nagyobb, mint a vizsgálaté, ezért a helyes mintavételhez érdemes átnézni a kamara talaj- és levélmintavételi útmutatóit. A rendezvényen naponta két alkalommal, 10:00-tól és 14:00-tól kezdődően tartanak mintavételi eligazítást és laboratóriumi eredmények értelmezéséről tartott tájékoztatót.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina