fbpx

Vészes zuhanásban a terményárak

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 18.

Már az áprilisi árszintek felé tartunk, és nincs kivétel: a repcétől a kukoricáig minden veszít az értékéből. A magyarázatok éppúgy gyenge lábakon állnak, ahogy a májusi drágulás idején is.

búzatábla
Bízhatunk még benne? (fotó: Horizont Média)

Vissza a két hónappal ezelőtti szintre?

Úgy tűnik, a korábbi vágtából most szállnak ki nyereséggel a brókerek. Ahogy a májusi drágulás mértéke is túlzónak tűnt (lásd: Pánikszerűen drágul a búza), úgy a mostani gyors lejtmenetre is gyengék a magyarázatok.

búza ára
forrás: barchart.com

Május 28. óta minden termény ára zuhant a tőzsdéken. Minél közelebbi a betakarítása, annál inkább: a repce 36 eurót (457 euró/t), a malmi búza 32 eurót (most 232,7 euró/t), a kukorica pedig 22 eurót (most 208 euró/t) veszített az értékéből. Eközben a kőolaj ára viszonylag magas (83 dollár/hordó), a búzából pedig minden egyes szemre szüksége lesz a világnak.

Félmagyarázatok

Az elemzői magyarázat szerint az USA-ban átlag feletti ütemben halad az őszi árpa és a búza aratása. A terméskilátások jók, emellett az átlagosnál nagyobb készletek nyomják még a farmerek raktárait. Leginkább kukoricából sok az eladatlan áru, ezért a helyi elemzők úgy vélik, hogy 2025 szeptemberére hatéves csúcsra emelkedhet a tengeri zárókészlete az USA-ban.

Ukrajnában is 4 millió tonnával feljebb korrigálták a várható gabonatermést. A várt 56 millió tonnából 21 millió tonna lehet a búza és 28,5 millió tonna a kukorica. Búzából 2 hónappal ezelőtt ugyanennyit vártak az elemzők, kukoricából viszont 2 millió tonnával kevesebbet. A többi mennyiségi növekedésért az árpa lehet a felelős. Egyébként az ukrán árak is esnek, a kukoricát 156 dollárért, az árpát 160, az eurobúzát 215 dollárért szállítják el az országhatárra.

Mivel az euró és a forint is veszített az értékéből a dollárral szemben, magyar pénznemben még mindig nem súlyosak a veszteségek. A repcéért még mindig kiharcolhatónak tűnik a 170-175 ezer forintos, a búzáért pedig a 75 ezer forintos ár.