Helyspecifikusság, hatékonyság – a legmagasabb technológiai színvonalon!

Szökőnapon került megrendezésre a PREGA, Precíziós gazdálkodás – digitalizáción innen és túl elnevezésű konferencia, melyet másodszor hívtak életre a szervezők. Az esemény támogatói között volt az AXIÁL Kft. is, kollégái két előadással is készültek.

Az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárinformatikai Klaszter szervezésében jött létre immár másodszor a precíziós mezőgazdaság lehetőségeit ismertető konferencia, amelyen közel 300 cég, több mint félezer fővel vett részt. Az esemény aranyfokozatú támogatójaként az AXIÁL Kft. kollégái is jelen voltak a programon, akik két informatív előadással is készültek.

 

 

A plenáris részben Mesterházi Péter Ákos, az AXIÁL Kft, precíziós gazdálkodási csoportvezetője „A helyspecifikus növénytermesztés létjogosultsága” címmel tartott előadást, a szántóföldi gazdálkodás szekció első blokkjában pedig Karpjuk György, GPS termékmenedzser „GPS-eszközök használata a mezőgazdasági bérmunkában” prezentációval készült az információra éhes közönség számára.

Plenáris előadás lévén Mesterházi Péter Ákos az alapoktól, a helyspecifikus növénytermesztés fogalmától és kialakulásától indította gondolatmenetét.

„Sokan sokféleképpen határozták meg a precíziós-helyspecifikus gazdálkodás fogalmát. Sokan az eszközök oldaláról közelítik meg a kérdést, mert olyan megoldásról van szó, amely a legújabb vívmányokat használja. Szinte mindenki egyetért abban, hogy olyan technológiáról van szó, mely segíti a növénytermesztés versenykésességet és csökkenti annak környezetterhelését. A konferencián is jelenlévő, a téma egyik legnagyobb szaktekintélye, Blackmore professzor korábbi publikációjában emellett azt hangsúlyozta, hogy ez alapvetően egy gondolkodásmód, egy szemlélet, mely az esetek egy részében újabb eszközök bevonása nélkül is megvalósítható.

 

Ha visszatekintünk a múltba, elmondhatjuk, hogy a szántóföldi növénytermesztés kialakulásától fogva helyspecifikus volt, hiszen mindent kézzel, kézi eszközökkel műveltünk. Ahogy a történelem során nőtt a hatékonyság iránti igény, úgy nőtt a területnagyság is, és ezzel együtt távolodtunk el a helyspecifikus gazdálkodástól. Egyre nehezebb volt a terület sajátosságait fejben tartani, módunk, eszközünk se volt arra, hogy ennek megfelelően avatkozzunk be.

A növénytermesztés lényegében egy harc, egy küzdelem, hiszen a természet sokszínűségre törekszik, mi pedig egyfajta monokultúrát akarunk kialakítani. Azt szeretnénk, ha csak egy, az általuk kedvelt növényfaj lenne ott. Ez pedig csak folyamatos energia-befektetéssel tartható fenn, amelynek ára van. Másrészről, a növénytermesztés sikerét nagyon sok tényező befolyásolja és sokra a termelőnek nincs, vagy alig van ráhatása (pl. időjárás, input anyag árak, stb.). Itt jön képbe a precíziós növénytermesztés, amellyel a termelés önköltségét tudjuk csökkenteni.

 

Tehát ha össze kellene foglalnom, hogy szerintem mi az a precíziós növénytermesztés én így fogalmaznék: A precíziós növénytermesztés a kezdeti korok helyspecifikusságát ötvözi a gépesített, nagyüzemi termelés hatékonyságával, a ma elérhető legmagasabb technológiai színvonalon.

 

 

Karpjuk György, az AXIÁL Cégcsoporthoz tartozó, Magyarország egyik meghatározó bérmunka szolgáltatójának, a Manax Kft-nek ismeretanyagát adta át a jelenlévőknek.

„A Manax Kft. gyakorlatilag egy minden igényt kielégítő eszközparkkal áll a hazai mezőgazdaság rendelkezésre, melybe kisebb-nagyobb traktorok, betakarítógépek, silózók, rakodógépek, és munkagépek széles kínálata tartozik. Ezek karbantartott gépek, minimális üzemórával, szervizháttérrel. A gépek kezelőszemélyzettel és anélkül is bérbe vehetők és a bérlet rövid és hosszútávra is szólhat.

 

Igen sokszínű a géppark és jogosan merül fel a kérdés, hogy mely GPS-eszközzel használhatók. Ma már megoldható, hogy egy, egyszerűen kezelhető gép- és eszközfüggetlen precíziós eszközcsaláddal (TOPCON) lehessen valamennyi gépet bérelni, ezek kihasználásához sok esetben korrekciós jel is szükséges (mAXI-NET). Ennek megvan az a praktikuma is, ha valaki bérel egy középkategóriás traktort, következő évben pedig egy felsőkategóriásat, akkor ugyanazt a GPS eszközt találja benne, kezelése tökéletesen megegyezik azzal, amit az előző szezonban már használt.

Partneri oldalról, amire ténylegesen igény van az az automata kormányzás és a hozamtérképezés. Úgy gondoljuk, hogy azért, mert itt közvetlen eredményeket tudunk mutatni az ügyfeleknek, mint például az üzemanyag-megtakarítás, az inputanyag csökkentés, vagy épp a betakarított sorokról és a teljes területről is pontos adatokat kaphatunk.

 

Természetesen egyéb lehetőségek is rejlenek a precíziós növénytermesztésben, mint például a differenciált tápanyag-kijuttatás, stb. de ezek nincsenek még kiaknázva. Bízunk benne, hogy amikor jövőre itt találkozunk, akkor még kedvezőbb képet alkothatunk a mezőgazdasági bérmunkában alkalmazott GPS eszközök használatáról.”

 

 

A III. PREGA Konferencia tervezett időpontja 2017. február 22, ahol ismét hazai és nemzetközi szakértő előadók, a legújabb fejlesztések és elérhető kutatási eredmények bemutatása mellett a szakma hazai vezető képviselői találkoznak.

Fotó: Agroinform.hu

AXIÁL konferencia PREGA rendezvény technológia