fbpx

MAF 5240/4240 – Új horizont nyílt az önjáró permetezők piacán

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 21.

Az olasz Mazzotti cég 60 éves múlttal és tapasztalattal élen jár az önjáró permetezők gyártása terén. Az új MAF piacra kerülését egy 2 éves tervezési és kutatási munka előzte meg, továbbá a fejlesztésekhez a teljes Mazzotti IBIS-sorozata szolgáltatta a technológiai alapot. A megalkotott kényelmes, megnövelt teljesítménnyel rendelkező permetező korszakalkotó mérföldkő a cég életében, de a fejlesztések még koránt sem értek véget; a cél a munkagép folyamatos tökéletesítése, a felhasználók igényeihez alkalmazkodva.

 

A Mazzotti gyár a MAF modelleknél az előnyös külső megjelenést ötvözte a funkcionalitással

 

Korlátok nélkül — Határozott és vonzó külső kialakítással az 1 500 mm hasmagasságú MAF-ot úgy tervezték, hogy szórókeretének összecsukott maximális szélessége ne haladja meg a 2,55 m-t, amellyel lehetővé válik a gép korlátozás nélküli közúton történő haladása.

Stílus, kényelem — A MAF fejlesztése során egyesítették a funkcionalitást a külső megjelenéssel. Törekedtek arra, hogy a fülkekialakítás ergonomikus és kényelmes legyen. A permetezőgép fontos része a CLAAS fülke integrált felhasználása. Jellemzői a hatalmas terek, kiváló hangszigetelés, kiváló kilátás, utasülés, központilag irányítható világítási rendszer, Krammer típusú pneumatikus ülésmagasság állítás, egyszerű és elegáns belső dizájn, a legmodernebb klimatizálás. A csúcstechnológiát felvonultató berendezések a kezelő számára tökéletes helyen kerültek elrendezésre.

Karbonszálas szórókeret — Az önjáró permetezők terén a MAF egyedülálló, 36 m széles karbonszálas szórókeretére jellemző a nagyfokú kopásállóság és a kivételes ellenálló-képesség. A robusztus méret ellenére mindössze 940 kg-os összsúlyával messze felülmúlja a hasonló felépítésű acél szórókeret 1 500 kg-os változatait.

 

 

A 4-kerék-kormányzási rendszernek köszönhetően a MAF manőverezhetősége egyedülálló. Az áttervezett dízelmotor zajszintje mindössze 68 dB. A motor és a tartály között tágas tér áll rendelkezésre a könnyű hozzáférés biztosítása érdekében.

Hátsó kormányzár-rendszer — A Mazzotti kormányzási rendszere egy további jelentős biztonsági elemet tartalmaz. A hátsókerék-kormányzár aktiválásával a rögzített tengely megakadályozza a hátsó kerekek elfordulását. Ennek a rendszernek két fő előnye van: biztosítja a felhasználót, hogy a hátsó kerekek mindig tökéletesen összehangoltan működjenek, másrészt gátolja a 4-kerék-kormányzási rendszer aktiválását utcai közlekedéskor, ezzel elkerülve a lehetséges veszélyes helyzeteket.

Gyorsfeltöltő rendszer — A Mazzotti évek óta tökéletesíti 500 liter/perc kapacitású, rendkívül hatékony és gyors vízfeltöltési rendszerét csatornákból vagy kutakból történő alkalmazásához. Az ilyen rendszer hidraulikus működtetésű tömlővel párosulva lehetővé teszi, hogy csökkentsék a feltöltési és az átállási időt.

A szórókeretek választéka 24-48 m között áll rendelkezésre; kapható festett acél 24-től 32 m-ig, rozsdamentes acél 24-től 27 m-ig, karbonszálas 32-től 48 m-ig és 24-től illetve 7-től 28 m-ig sűrített levegővel légzsákos kivitelben. A karok változó geometriájú alakzatban állíthatóak és — igény szerint — felszerelhető 4 érzékelő az automatikus szintbeállításhoz.

Három különböző magasságban — Hogy a különböző kultúrákhoz a legjobban illeszkedjen, az új MAF 3 különböző magasságban kapható: 1 250 mm hasmagassággal, 1 800-2 250 mm-es keskeny nyomtávnál zöldség- és kertészeti kultúrában; 1 500 és 1 750 mm hasmagassággal, 2 250-3 000 mm nyomtávnál nagyméretű növények és magas kultúrákhoz, például kukorica, repce, napraforgó, stb.

 

A szórókeretek különböző kivitelben elérhetőek 24-től 48 m szélességig: festett acél, rozsdamentes acél, karbonszálas, légzsákos változatban

 

Magyarországon a Mazzotti permetezőket az Agro-Tipp Kft. forgalmazza.