fbpx

Csaknem 200-an meghaltak az árvízben, ez volt az oka

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 20.

Július végén írtunk róla, hogy Németországban 9000 hektárt mosott el az ár és 900 embert keresnek a villámárvizek után. Azóta már biztosat tudunk: csaknem 200 ember vesztette életét. Ekkora árvízi katasztrófát az 1962-es hamburgi szökőár óta nem látott az ország. Az okokat kutatva erre jutottak.

 

német árvíz
Emberi hiba is volt a háttérben (forrás: trt.net.tr)

 

A novekedes.hu összegezte a legfrissebb információkat a német árvizekről. Eszerint 189-en haltak meg Németországban a heves esőzések miatt. Voltak helyek, ahol egy hónapnyi csapadék esett le egyetlen nap leforgása alatt. Amint azt korábban megírtuk, 2017-ben a mostaninál is nagyobb területen, 30 ezer hektáron okozott kárt az árvíz, ám akkor az emberéletek nem kerültek veszélybe. Most hol volt a hiba?

 

Nem szintben művelnek, és nincs elég tározó

A katasztrófáért részben a globális felmelegedést okolják, de személyi felelősöket is keres az ország. Az egyik legsúlyosabban érintett területen, az Ahr folyó völgyében az emberi beavatkozás is nagyban hozzájárult a tragédiához. A közelben a szőlősorok úgy vannak kialakítva, hogy az esővizet egyenesen a völgybe terelik. Tározóknak is híján van a Rajna-vidék. Még a múlt század elején tervben volt, hogy építenek egy víztározót, amely majd segít kordában tartani az áradásokat. Ám a beruházást lefújták, helyette a híres versenypálya, a Nürburgring épült meg. Akkor sok minden szólt az építkezés mellett: a beruházás 2500 állástalan embernek adott munkát, az akkor még viszonylag szegénynek számító régió pedig kapott egy fontos látnivalót. Most azonban kiderült: a víztározó sok életet menthetett volna meg.

 

A helyi erők dolga lett volna

A lakosság sem vette elég komolyan a fenyegetést, de a katasztrófavédelem hatékonysága sem volt megfelelő – hangzanak el most a kritikák. Az Európai Árvíz-előrejelzőrendszer és a Német Meteorológiai Szolgálat is előre tudta, hogy baj lesz, amit jeleztek is. Csakhogy Németországban a természeti katasztrófákról tartományi és járási szinten értesítik a polgárokat. Ezen a ponton azonban elbukott a rendszer. Nagyon változó volt, hogy a helyi vezetés mennyire vette komolyan a vészjelzést.

 

Kérdés, hogy lesz-e, akit felelősségre vonnak a tragédia miatt? Egyelőre annyi biztos, hogy a német ügyészség vizsgálatot indított Jürgen Pföhler körzeti megbízott ellen. Ő lehet az egyik felelőse annak, hogy az Ahr folyó völgyében az embereket nem értesítették időben. Az valószínűtlen, hogy magasabb tisztségben lévő politikusokat is felelősségre vonjanak. Ettől függetlenül valószínűleg fontos szerepe lesz az árvizeknek a szeptemberi német szövetségi választásokon.

 

Megújul a vészjelző rendszer

A szövetségi és a tartományi kormányok közben igyekeznek az áldozatok segítségére sietni. Az állami forrásokból harmincmilliárd eurós, vagyis 10.650 milliárd forintos alapot állítottak fel. Ebből a pénzből nem csak az újjáépítést finanszírozzák. Egy új katasztrófavédelmi riasztó rendszer is készül, amely minden mobiltelefonra leadja a vészjelzést, ha baj van. Emellett a szirénás riasztó rendszer is meg fog újulni.