fbpx

Hibridbúza: a jövő technológiája már ma a SAATEN-UNION kínálatában

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 08.

A SAATEN-UNION Hungária Kft. országos hibridbúza-bemutatóra hívta a szántóföldi növénytermesztőket és a vetőmag-nagykereskedőket. A 2013. június 11-én tartott határszemlén, a viharral fenyegető időjárás ellenére, több mint százan vettek részt. Az érdeklődők tájékozódhattak a hibridbúza-termesztés hazai eredményeiről, a belvárdgyulai nagyüzemi tapasztalatokról, és a fajtasorban a már forgalomban lévő hibridek mellett az idei újdonságokat is megtekinthették.

A SAATEN-UNION GmbH (alapítva 1965-ben) hét közepes méretű, több mint 100 éves nemesítési tapasztalattal rendelkező nemesítőház szövetsége, amely a hazai növénytermesztők számára is Európa egyik legszélesebb faj- és fajtakínálatát biztosítja.

A SAATEN-UNION a nagy jövedelmezőséget biztosító növényfajokon kívül az adott területi viszonyokhoz jól illeszkedő további fajok sokaságát kínálja. Nemesítési programjainak egyedülálló sokszínűsége biztosítja, hogy a hatékony, a környezetet kímélő mezőgazdasági termelés a jövőben is jövedelmező tevékenység maradhasson.

 

A HYLAND teljesítménye a piacvezető fajtákkal összehasonlítva (FIT-GOSZ 2011, 7,21 t/ha=100%)

 

A bevezetőben említett rendezvény Bóly központjában, az Erzsébet Vigadó épületében vette kezdetét. Blum Zoltán, a SAATEN-UNION Hungária Kft. ügyvezetője előadásában részletesen ismertette a hibridbúza nemesítésének európai perspektíváit, valamint a hibridek köztermesztésben játszott szerepét.

A búzanemesítés napjainkban komoly kihívások előtt áll. A Föld lakossága folyamatosan és egyre gyorsuló ütemben növekszik, így a világ mintegy 600 millió tonnás jelenlegi búzaigénye belátható időn belül akár 1 milliárd tonnára is növekedhet. A fogyasztói igények kielégítése érdekében mind a termésátlagok, mind a termésstabilitás növelése megoldandó feladat.

A SAATEN-UNION a hibridbúza-nemesítés úttörője, ma az egyetlen hibridbúza-vetőmaggal rendelkező nemesítőház Európában. Manapság ugyan több vetőmagház is foglalkozik hibridbúzák nemesítésével, de még legalább 6-8 évnek kell eltelnie, amíg ezeknek a fejlesztéseknek az eredményei a termelők számára elérhetővé válnak.

A SAATEN-UNION szakemberei által végzett úttörő fejlesztések és a hibridbúzák termesztése során szerzett gyakorlati tapasztalatok együtt teszik lehetővé az egyre újabb hibridek nemesítését, szaporítását, köztermesztésbe vonását, valamint a termesztéstechnológia fejlesztését. Az újgenerációs hibridbúzák nemesítése során a magas hozam és a stressztolerancia mellett fokozott figyelmet fordítanak a környezetre és a fenntartható növénytermesztés elvárásaira is. Így a hibridbúza és annak termesztése a földművelési gyakorlat fontos mérföldkövévé vált a világ mezőgazdasága számára. A hibridgabonákat övező kiemelt figyelem és növekvő érdeklődés – Európa más országaihoz hasonlóan – hazánkban is tapasztalható.

A hibridbúzákat genetikai szempontból két, egymással jól kombinálódó tiszta vonal keresztezésével alakítják ki. Ennek a nemesítési technikának köszönhetően az utódgeneráció olyan értékes genetikai információkat hordoz, amelyek mind az apai, mind az anyai szülővonal esetében erősen rögzült tulajdonságként, együttesen érvényesülnek a hibridben. A hibrid láthatóan nagyobb agronómiai értékekkel rendelkezik, mint a szülei, amit a hibridvigor, illetve heterózishatás szakkifejezések írnak le. Ez a teljesítménytöbblet a terméspotenciálban, a stressztűrő-képességben és a szemtermés minőségében egyaránt megjelenik.

Az olyan önbeporzó növények esetében, mint a búza, a heterózishatás nem éri el azt a mértéket, ami például a kukoricánál tapasztalható. Ennek ellenére egyes hibridbúzák több mint 15%-kal képesek növelni a hozamot a szülők átlagához viszonyítva. Stresszes körülmények (pl. aszály) között pedig még többel is meghaladhatják azt. A hibridbúzák tehát gazdasági, agronómiai és technológiai előnyökkel is büszkélkedhetnek. Mindezt a fenntartható mezőgazdaság gyakorlatába illeszkedve nyújtják.

Európában már közel 300 ezer hektáron folyik hibridbúza-termesztés, amelyből több mint 200 ezer hektár Franciaországban található. A második legnagyobb hibridbúza-vetésterülettel Magyarország büszkélkedhet, ennek nagysága megközelíti a 10 ezer hektárt. A jövőben az európai hibridbúza-vetésterület évi 10-15%-os további növekedése várható, és belátható időn belül Magyarországon is lehetségessé válhat a vetőmag-előállítás.

A szakmai előadás után a vendégek megtekintették a belvárdgyulai fajtasorban elvetett hibrideket. A szántóföldi bemutatót Szűcs Imre, a Belvárdgyulai Mezőgazdasági Zrt. vezetője nyitotta meg. Tájékoztatta a résztvevőket a fajtasorban látható hat SAATEN-UNION hibrid termesztési körülményeiről, az alkalmazott technológiáról, és a korábbi évek hibridbúza-termesztési eredményeiről is megosztotta tapasztalatait.

 

 

Ezt követően Varga Gábor, a SAATEN-UNION Hungária Kft. termékfejlesztési vezetője vette át a szót, és részletesen ismertette a három köztermesztésben lévő (HYSTAR, HYLAND és HYBERY), valamint a három új (HYXTRA, HYXPRESS és HYTECH) hibridbúza legfontosabb tulajdonságait. A több éve tartó hivatalos hazai fajtakísérletek és az üzemi szintű termelési tapasztalatok is egyértelműen igazolják a hibridbúzák hozam- és jövedelmezőségfölényét.

A határszemlét Benedek Szilveszter, a Yara Hungária Kft. képviselőjének előadása zárta a hibridbúzák termesztéstechnológiájában is kiemelt fontossággal bíró, szakszerű tápanyag-utánpótlásról.

A rendezvény a bólyi Erzsébet Vigadó éttermében, jó hangulatú ebéddel és élénk szakmai beszélgetéssel ért véget.