fbpx

Újabb napraforgórekordot várt a világ – nem lesz meg

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 31.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) a tavalyinál kisebb napraforgótermésre számít Oroszországban és Ukrajnában. Ez a két állam meghatározó a világ kínálatában. A vártnál kisebb a napraforgóvetési kedv mellett a forrónak ígérkező nyár is csökkentheti a betakarítható mennyiséget.

napraforgó
Eddig megvolnánk, a nyári időjárás azonban nagy próbatétel lesz (fotó: Horizont Média)

Mivel a két legfontosabb napraforgó-termelőnél várhatóan csökken a kibocsátás, ezért a globális termést is 57,1 millió tonnára szűkítették az elemzők, ami így sem lenne sokkal kisebb, mint a tavalyi, 57,4 millió tonnás rekord. A piaci szereplők mégis csalódottak, mivel egy hónappal ezelőtt még újabb rekorddal kecsegtettek a vetési szándékok: több mint 58 millió tonnás termelést várt a piac.

Területi és időjárási veszteségek

A csökkenés oka elsősorban az orosz, ukrán, argentin és amerikai termelés mérséklődése, noha a becslés nagyon bizonytalan, hiszen Argentínában csak 3 hónap múlva kezdődik a vetés. Az IGC szerint azonban nem elég motiválóak a jelenlegi terményárak a napraforgóterület növelésére. Emellett a La Niña időjárás hatásaitól is tartanak a farmerek. Itt jegyezzük meg, hogy az európai nyár is forrónak ígérkezik. (Áprilisban és márciusban is figyelmeztettünk: Most kapott némi esőt az Alföld, de a nyár kemény lesz; A tavaszi vetések kemény nyárnak néznek elébe.)

napraforgó termés
Forrás: IGC

Pluszok és mínuszok

Az oroszok 17,2 millió tonnára becsült idei termése 2 százalékkal lenne kisebb a tavalyinál, így továbbra is megőriznék top-termelői címüket. Ugyanilyen mértékben eshet vissza az ukrán termelés is. Európában viszont 5 százalékkal is nőhet a megtermelt mennyiség, mivel a gabonafélékben csalódott gazdálkodók az arra alkalmas termőhelyeken a kukoricát részben olajos magvakkal (napraforgó, szója) váltották fel. Törökországban szintén nőhet a kibocsátás, így ez a két térség máris ellensúlyozza a háborúzó feleknél várható termeléscsökkenést. Az amerikai farmerek viszont 48 éve nem látott mértékben fordultak el a napraforgó termelésétől.