fbpx

Pánikszerűen drágul a búza

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 29.

Betakarítás után ötödével apad az orosz-ukrán búzaáradat, amire hevesen reagált a tőzsde. Igaz, ez rögtön le is lohasztotta a vásárlási kedvet. A spekulatív drágulás mögött azonban ott áll egy kőkemény tény is: 2019 óta csökkenő pályán vannak a világ búzatartalékai.

virágzó búza
Átlagosnak ígérkezik az európai és a magyar termés is, az ára viszont jó lesz (fotó: Horizont Média)

20%-os csökkenés az exportban

Az IGC az előző havi becsléshez képest 3,2 millió tonnával csökkentette a világ várható búzatermését, ami így 794,5 millió tonna lehet. Ennek fő oka, hogy a korábban 90 millió tonnásnak ígérkező orosz termést 85,5 millió tonnára módosították. Maguk az oroszok ennél is kevesebbre, már csak 81,5 millió tonnára számítanak a májusi fagyok és aszály miatt. Ebből 44 millió tonna lehet az exportárualap. Az előző búzatermésből mintegy 55 millió tonnát adhatnak el a szezonzárásig, tehát az aratás után értékesíthető mennyiségben 20 százalékos lehet a visszaesés.

Az ukrán gabonatermés idén 10 százalékkal lehet kisebb a tavalyinál, amit az export 18 százalékos visszaesése követhet – számolnak az Ukrán Gabonaszövetség szakértői. A búzatermés a korábbi becslésekhez képest 900 ezer tonnával 19,1 millió tonnára eshet, ebből 13 millió tonna juthat exportra, ami 3 millió tonnás (-19%) visszaesést jelentene az új értékesítési szezonban.

Csökkenő készletek

Az IGC úgy látja, hogy a világ búzakészlete szűk 259,8 millió tonnára csökkenhet a szezon végére, ami egy újabb mélypontot jelölne ki. 2019/20-ban még a 300 millió tonnát súrolták a globális tartalékok, azóta viszont egyre csökkenő trendet rajzolnak ki a számok.

A szeptemberi szállítású búza ára ennek megfelelően tovább emelkedett a párizsi tőzsdén, majd kissé visszakorrigált. A magas árak miatt ugyanis erősen visszaesett a kereslet. Hűtheti a kedélyeket az is, hogy az EU műholdas becslései alapján most 5,71 t/ha-ra teszik az uniós átlaghozamot, ami egy hajszálnyival jobb, mint az ötéves átlag.

búza ára
Az árak emelkedése a vásárlási kedv csökkenéséhez vezet, amivel termelőként is számolni kell (forrás: barchart.com