fbpx

Több száz liter permetlével repül a legújabb megadrón

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 18.

Egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye? Mesének tűnik, pedig hamarosan lesz ilyen. A 900 liter permetlét levegőbe emelni képes Agrobee elméletileg gyorsabb és hatékonyabb lesz, mint a földi eszközök.

Agrobee drón
Ez a 200 literes változata az agridrónnak (forrás: Agrobee)

A földi gépekkel versenyez

Repüléstechnikai mérnökök egy csoportja nagyjából négy hónap alatt kifejlesztette a VTol Agrobee 200 drónt, amelyikből 50 példány rögtön el is kelt Brazíliában, az Agrishow 2024 szakkiállításon. Az élénk kereslet nem véletlen. Ez az első drón, amelyik a hasznos teherbírás tekintetében kezd hasonlítani a szántóföldi permetezőgépekre.

A modell akár 1 óra 20 percen át is képes a levegőben maradni, szemben a versenytársak 25 vagy 30 perces repülési idejével, és emellett 200 liter permetlét is szállíthat. (Maga a gép 220 kg-ot nyom.) Vagyis egy szántóföldi permetezőgép tartálykapacitásának nagyjából 7 százalékával képes a levegőbe emelkedni, és olyan talaj-, illetve növényállapotok mellett dolgozni, amilyenek mellett a földi gép már nem boldogul. Ám ez még csak a kezdet.

Jön a 900 literes változat

A tervező cég már fejleszti a modell kis- és nagytestvérét is. Az Agrobee 100 és az Agrobee 900 csak a méretében különbözik egymástól. A számok a szállítható permetlémennyiségre utalnak, tehát hamarosan elkészül a csaknem egytonnát megemelni képes agridrón is, aminek az önsúlya szintén egytonna lesz. Ez már gépkocsiméret, amihez 14,4 méteres szárnyfesztávolság tartozik!

A drón hibridmotorját biodízel és áram (akkumulátor) hajtja, így hosszabb repülési időre képes. A fejlesztők igyekeztek áthidalni a teljesítmény és a súly közötti technikai dilemmát. „Leküzdöttük ezt a technológiai akadályt, hiszen a probléma már hat éve foglalkoztat minket. Rendszerünk biztonságos repülést biztosít magas szintű autonómia mellett” – mondja az egyik fejlesztőmérnök.

Sebes tempó, nagy területteljesítmény

A beprogramozott repülési terv és applikációs térkép birtokában a modell önállóan végzi a munkát. Ez GPS-navigációval, illetve optikai kamerák és ultrahangos távolságmérő szenzorok segítségével lehetséges. A gép képes a terepakadályok érzékelésére és kikerülésére. Mint általában a sokrotoros drónok, függőleges és vízszintes irányban is tud haladni, a sebességét pedig a lebegésig lehet csökkenteni, de akár 120 km/h-ra is képes. A lényeg, hogy a mezőgazdasági munkavégzés szempontjából ideális tempóban tud haladni.

„Az Agrobee 200-zal elméletben napi 380 hektárt lehet lepermetezni, ha a napot 24 órásnak vesszük. Az utántöltés/tankolás ötperces megállásokkal elvégezhető” – mondja a fejlesztőmérnök. Ha csak a fele idővel számolunk, akkor ez a 190 hektáros területteljesítmény egy 3000 literes földi gépnek is a becsületére válik. Ha a túlzásokat lehámozzuk a fejlesztői ígéretekről, még akkor is marad napi 150 hektár, ami a nagyüzemekben is megfelelő mutatószám a permetezés tempóját tekintve. A gép megalkotói 300 ezer dollárt (107 millió forintot) kérnek egy ilyen „sárga méhecskéért”.

Európában egy darab sem kelt volna el belőle, és ennek nem a pénzhiány az oka, hanem a légi növényvédelem szabályozása. A technológia így egyelőre a brazil cukornádtermesztőket szolgálja. (Lásd bővebben: Egy kis adminisztráció: mi szükséges a drónos permetezéshez?)