fbpx

Megkezdődött a gödöllői egyetem átszervezése

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 02.

A működés racionalizálása és a költségcsökkentés a cél.

Júniusban megírtuk, hogy a kormány döntése értelmében augusztus 1-jén az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa és a Pannon Egyetem Georgikon Kara beolvad a gödöllői Szent István Egyetembe (SZIE), a Kaposvári Egyetem és a SZIE pedig egyesül. Az új egyetem a régió egyik legnagyobb agrárképzési intézménye kíván lenni. Az elképzelés része volt az is, hogy ne csak a felsőoktatás, hanem a kutatás is erősödjön az integrációval, ezért az augusztus 1-jén felálló szuperintézménybe a NAIK intézeteit is integrálták, kivéve az Agrárgazdasági Kutatóintézetet, amely az agrártárcához került vissza, és az Erdészeti Tudományos Intézetet, amely a Soproni Egyetem része lett. A többi tizenegy NAIK-intézet és a négy gazdasági társaság a SZIE része lesz, amely január 1-jétől új kutató-oktató intézményként fog működni. A szuperintézmény alapítványi kezelésbe került.

 

gödöllői egyetem

 

Az átszervezés kapcsán a dolgozók már kézhez kapták az értesítést: csaknem 13 százalékukat fogják elbocsátani. A körlevélben munkakörökre lebontva közlik, hogy az alkalmazottak hány százalékát érinti a döntés. A legnagyobb arányban a fizikai dolgozók és a docensek számíthatnak a felmondásra. Mától három napon át 8-tól délután 4-ig mindenkinek az intézmények falain belül kell tartózkodnia és várni az értesítést.

A döntés elkerülhetetlen volt, mivel a hallgatói létszám több éve folyamatosan csökken, amin a Covid-19 tovább rontott. A korábbi szervezeti modell egyébként sem volt tartható, hiszen az sok területen párhuzamosságokat eredményezett volna. Az átalakítással a bürokratikus folyamatokat is csökkentenék, valamint az intézmény működésének anyagi feltételeit is magasabb színvonalon biztosítanák. A megmaradó dolgozók mindenképpen béremelésre számíthatnak. Az egyetem célja, hogy „a folyamatos megszorítások helyett tartós fejlődési pályára állítsa” az intézményt.