Megkezdődött a gödöllői egyetem átszervezése

A működés racionalizálása és a költségcsökkentés a cél.

Júniusban megírtuk, hogy a kormány döntése értelmében augusztus 1-jén az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa és a Pannon Egyetem Georgikon Kara beolvad a gödöllői Szent István Egyetembe (SZIE), a Kaposvári Egyetem és a SZIE pedig egyesül. Az új egyetem a régió egyik legnagyobb agrárképzési intézménye kíván lenni. Az elképzelés része volt az is, hogy ne csak a felsőoktatás, hanem a kutatás is erősödjön az integrációval, ezért az augusztus 1-jén felálló szuperintézménybe a NAIK intézeteit is integrálták, kivéve az Agrárgazdasági Kutatóintézetet, amely az agrártárcához került vissza, és az Erdészeti Tudományos Intézetet, amely a Soproni Egyetem része lett. A többi tizenegy NAIK-intézet és a négy gazdasági társaság a SZIE része lesz, amely január 1-jétől új kutató-oktató intézményként fog működni. A szuperintézmény alapítványi kezelésbe került.

 

gödöllői egyetem

 

Az átszervezés kapcsán a dolgozók már kézhez kapták az értesítést: csaknem 13 százalékukat fogják elbocsátani. A körlevélben munkakörökre lebontva közlik, hogy az alkalmazottak hány százalékát érinti a döntés. A legnagyobb arányban a fizikai dolgozók és a docensek számíthatnak a felmondásra. Mától három napon át 8-tól délután 4-ig mindenkinek az intézmények falain belül kell tartózkodnia és várni az értesítést.

A döntés elkerülhetetlen volt, mivel a hallgatói létszám több éve folyamatosan csökken, amin a Covid-19 tovább rontott. A korábbi szervezeti modell egyébként sem volt tartható, hiszen az sok területen párhuzamosságokat eredményezett volna. Az átalakítással a bürokratikus folyamatokat is csökkentenék, valamint az intézmény működésének anyagi feltételeit is magasabb színvonalon biztosítanák. A megmaradó dolgozók mindenképpen béremelésre számíthatnak. Az egyetem célja, hogy „a folyamatos megszorítások helyett tartós fejlődési pályára állítsa” az intézményt.

agrár agráregyetem agrárképzés átszervezés felmondás gödöllői egyetem leépítés mezőgazdaság szent istván egyetem SZIE