fbpx

Elég baj nekünk: 10 éves csúcsra ugrik a kazah búzaexport

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 08.

Hektáronként 1,2 tonnás terméssel vált tényezővé Kazahsztán a globális búzapiacon. Idén kivételesen jók az időjárási feltételek, ami a korábban vártnál is nagyobb búzakivitelt eredményezhet a betakarítás után. Ez számunkra rossz hír, mivel hagyományos vevőink, az olaszok egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a kazah búza iránt.

búza
10 évente egyszer van olyan termése Kazahsztánnak, mint amilyenre most nyílik esélye
(forrás: finchannel.com)

Kazahsztánban egy hektáron csak 1,2 tonna búza terem, tavaly még ennyi sem. Ennek ellenére 7–10 millió tonnás exportot szoktak bonyolítani belőle. Idén minden várakozást felülmúlhat a kivitelük. Ez úgy sikerül, hogy több mint 13 millió hektáron termelik a növényt, jó az időjárás, és importálnak is néhány millió tonna búzát Oroszországból.

Jó talajállapot a jó terméshez

Az elemzők szerint az idei búzaszezon egészen más lesz, mint a tavalyi volt. Ősztől kezdve egész télen át átlag feletti csapadékmennyiség érkezett Kazahsztánba, ami az ország mezőgazdaságilag fontos, északi területein heves áradásokhoz vezetett. Szerencsére a búza termőhelyeit döntően gátak védik, a legnagyobb kár a szarvasmarhatókat érte. A talaj nedvességtartalma most sokkal jobb, mint tavaly volt, ezért 3,7 millió tonnával (+30%) több lehet az idei búzatermés az országban, elérheti a 15,8 millió tonnát.

10 éves csúcs az exportban

Kazahsztán mindig beenged az országba valamennyi orosz búzát, aminek az árával nem tud versenyezni, és amire igényt tartanak a helyi malmok és baromfitartók. Az idei betakarítás után (szeptembertől) mintegy 2 millió tonna lehet az ország búzaimportja, miközben az export bő 11 millió tonnára emelkedik. Ez 2 millió tonnával haladja meg az egy hónappal ezelőtti becslést, és a legjobb eredmény lenne az elmúlt 10 évben. (A 2011. évi aratás után 12 millió tonnás kivitelt bonyolítottak.)

Kazahsztán legfőbb exportpartnerei Üzbegisztán, Afganisztán és Tádzsikisztán, de emelkedőben a Kínába kivitt takarmánybúza mennyisége is. Mint arról már írtunk, az olasz érdeklődés annyira megnőtt a kazah búza iránt, hogy február végéig az Olaszországba irányuló export lekörözte a kínai kivitelt is (284 ezer tonna vs 254 ezer tonna). A magyar búzatermelők számára ez a legaggasztóbb jelenség a kazah exportban.

Kína vásárolja fel az árpa javát

Árpából akár 1,3 tonna is megterem egy hektáron ebben a száraz, ázsiai országban. 3,25 millió tonnára becsülik az idei össztermést. Ebből fél millió tonnás import mellett 1,5 millió tonna juthat exportra (+50% vs előző szezon).

A korábbi sorrend felborult a legnagyobb vásárlók körében. Az Irán, Kína, Üzbegisztán felállás helyett most egyértelműen Kína dominálja a kazahsztáni árpavásárlásokat 723 ezer tonnával, ami az innen importált búza 2,8-szorosa. A második helyezett erősen lemaradva Üzbegisztán, és csak azután következik Irán, ahová minimálisra csökkent a kivitel.