fbpx

Pictor® Active – állandó védelem a gombák ellen

Írta: MezőHír-2024/5. lapszám cikke - 2024 május 02. -Hirdetés

A BASF 2024-ben megújítja népszerű gombaölő szerét, a Pictor®-t. A továbbfejlesztett szer neve Pictor® Active. Az új termékben a több boszkalid mellé egy új hatóanyag, a piraklostrobin került, mely erősebb „zöldítő” hatást ad. A két hatóanyagot modernebb formuláció támogatja, mely a hosszabb tartamhatásért és a jobb esőállóságért felel. Változik a dózis és a lehetséges kijuttatási idő is. Az engedélyokirat szerint napraforgóban 0,7–1,0 l/ha, őszi káposztarepcében és szójában 0,6–1 l/ha Pictor® Active-ot egészen a szemképződés közepéig (BBCH 75) fel lehet használni.

A napraforgót a nagy szár- és levéltömege, a hosszú 2–2,5 hónapos fertőzésekre fogékony életszakasza miatt kockázatmentesen két gombaölő szeres kezeléssel tudjuk megvédeni. Az elsőt 8-10 leveles állományban, a bimbó megjelenésekor célszerű elvégezni (lásd a képet). Ezzel az időzítéssel az elsőként fertőződő alsóbb leveleket tökéletesen befedjük, sőt még a szárra is jut a permetléből! A Pictor® Active védi ezt a zónát egészen a virágzásig. Ekkor a kezelést meg kell ismételni.
Az első kezelés esetében elégséges az alacsonyabb, 0,8 l/ha dózis alkalmazása. Virágzáskor mindenképpen 1,0 l/ha javasolt, mivel az állomány ekkorra jóval nagyobb, a növények elérték a végleges magasságukat, így nem „növik le” a kezelést, ki tudjuk használni a magasabb dózisban lévő hosszabb tartamhatást.

A Pictor® Active-val, gyengébb fertőzési viszonyok között, a „csillagbimbós” állapotban elvégzett „egyszeri” kezelés is sikeres lehet, de ebben az esetben az elsőként fertőződő alsó szár és levélzóna és a tányér védtelen! Az előbbiek azért, mert a felette lévő levelek felfogják a permetlevet. Az utóbbi pedig azért, mert fölfelé álló bimbóra jutó hatóanyag nem a fertőzés helyére, a tányér fonákára kerül.
Fontos kiemelni, napraforgóban nem létezik levélből tányérba átkerülő hatóanyag! Ha a tányért nem fedjük be a szerrel, a levelekből ide „felszívódó” hatóanyag a hibát nem javítja ki! Ezek a hibák nem csak a Pictor® Active, hanem az összes többi gombaölő szer esetében is fennállnak. Fontos továbbá, hogy a szárat és tányért érő fertőzések nem gyógyíthatóak!

A sikeres védekezés alapja a gomba megjelenése előtt kialakított védőpajzs!

Az első gombaölő szeres védekezéshez javasolt fejlettség (BBCH 51)

A Pictor®Active egyedülálló gombaölő hatása mellett pozitív élettani hatással is rendelkezik. A kezelés fokozza a levelek nitrogén-anyagcseréjét. Ez a növényt több nitrogén felvételére sarkallja. A több nitrogén hatására a növény felépítő folyamatai felgyorsulnak. Az „aktivizálás” hatására a növények stressztűrő képessége javul, és fertőzésmentes környezetben is növekszik a hozam. Fontos kiemelni, hogy ennek az élettani hatásnak a motorja a nitrogén. Ha ez a növény számára nem elérhető, a hatás elmarad.
A Pictor®Active megfelel a magas mércének, melyet elődje állított fel. Kicsit magasabb hektáronkénti hatóanyag-tartalommal, erősebb élettani hatással, jobb esőállósággal a jól ismert név továbbra is biztos pillére a napraforgó és repce betegségek elleni védelmének. Rovarölő szerekkel és levéltrágyákkal jól kombinálható. A levéltrágyás kombináció kifejezetten ajánlott is a napraforgó intenzív szármegnyúlása elején. Ekkor indul fejlődésnek a virágzat, mely bórt és cinket igényel. Ekkor jön létre az óriási levél- és szártömeg, melyhez nitrogén kell. A Pictor®Active élettani hatása és a levéltrágyák ezeket együttesen, magasabb szinten biztosítják.

Hangyel Attila és Németh Balázs,
a BASF Hungária Kft. fejlesztőmérnökei

Basf Partner