fbpx

Áprilisban rendelhető utoljára a népszerű gombaölő szer

Írta: Sajtóközlemény - 2023 október 03.

A repce- és a napraforgóállományok első számú gombaölő szere, a Pictor® kerül kivonásra. A BASF gondoskodott a pótlásáról.

napraforgó
A Pictor® Active rendkívül hosszú kijuttatási időszaka lehetővé teszi a legoptimálisabb időpontban történő kezelést (fotó: Horizont Média)

Az Európai Bizottság a 2023. május 24-25-én megtartott SCoPAFF ülésen leadott szavazatok alapján nem hosszabbítja meg a dimoxistrobin gombaölő hatóanyag felhasználási engedélyét. A meghosszabbítás megtagadásáról szóló 2023/1436 (EU) végrehajtási rendelet 2023. július 31. napján lépett hatályba. A tagállamok 2024. január 31-ig kötelesek visszavonni a dimoxistrobin tartalmú növényvédő szerek engedélyét. Ez vonatkozik a BASF Hungária Kft. repcében és napraforgóban használt gombaölő szerére, a Pictor®-ra is.

A magyarországi visszavonó határozat az alábbi türelmi időket tartalmazza a forgalmazás és felhasználás vonatkozásában:

  • A Pictor® forgalmazásának végső határideje: 2024. április 30.
  • A Pictor® felhasználásának végső határideje: 2024. július 31.

A BASF kifejlesztette a Pictor® új változatát a Pictor® Active-ot, amely megfelel mind az Európai Unió, mind Magyarország jogszabályai által támasztott forgalmazási követelményeknek. Így a magyar termelők továbbra sem maradnak védtelenek a repce és a napraforgó gombás betegségeivel szemben. A Pictor® Active a Pictor® méltó utódja, amely különleges hatóanyagainak és tökélyre fejlesztett formulációjának köszönhetően Pictor®-szintű betegségkontrollt és még magasabb hozamot biztosít.

A szerről további részletek a BASF honlapján.

BASF