fbpx

Újra nyílik az ültetvénytelepítési kiírás, így fogjon hozzá

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 19.

Február 28-tól ismét lehet pályázni ültetvénytelepítésre. Ezek az első adminisztratív lépések, amelyeket meg kell tenni hozzá.

almaültetvény
Ha ilyesmit tervez, lesz pár hivatali köre a telepítés előtt… (fotó: Horizont Média)

Pályázattal és anélkül

A gyümölcsültetvények telepítése nem engedélyköteles, a 2500 m2- nél nagyobb területek esetén azonban a telepítési szándékot be kell jelenteni az illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi osztályán. A bejelentésre kötelezett a majdani gyümölcsültetvény használója. A bejelentésnek nem feltétele, hogy a földterület szerepeljen a gyümölcstermőhelyi kataszterben. Kizárólag a 2007. évi CXXIX. tv. 59.§ 1 illetve 2. számú mellékletének kitöltése szükséges. Az adatlaphoz egyéb dokumentum csatolása nem szükséges, a bejelentés illetékmentes.

Szakmai szempontból azonban mindenképpen érdemes tájékozódni róla, hogy a jelentős beruházást igénylő ültetvény az adott gyümölcsfaj ökológiai igényeinek megfelelő termőhelyre fog-e kerülni. A pályázat pedig elő is írhatja, hogy a tervezett ültetvény leendő területe a gyümölcstermőhelyi kataszterben megfelelő minősítéssel szerepeljen.

Termőhelyi kataszterbe vétel

A gyümölcsös termőhelyi kataszterbe vételekor ökológiai szakvéleményt kell készíttetni a földterület adott gyümölcsfaj termesztésre való alkalmasságáról, és ezt csatolni kell a bejegyzési kérelemhez. (A kérelem innen tölthető le, és postán kell beküldeni ide: Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósága Kertészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztály, 1537 Budapest, Postafiók 407.) A szakvéleményt a helyszíni szemlét követően állítják ki a telepítést megalapozó talajvédelmi tervben meghatározott vizsgálati adatok alapján. A termőre fordulás bejelentésével pedig ismét a megyei kormányhivatal földművelésügyi osztályához kell majd fordulni.

A pályázat itt lesz elérhető.

Összeállította: Gönczi Krisztina