fbpx

Ideje szerződni: búzából és kukoricából is túl sok lesz a világban

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 június 10.

Alighanem meg kell becsülnünk azokat a viszonylag magas hazai indulóárakat, amiket most ajánlanak a malmok és a kereskedők a búzáért, mivel minden gabonaféléből bőséges ellátás ígérkezik a világban.

Az USDA elemzői a világ kukoricatermését 1187 millió tonnára becsülik a 2020/2021. gazdasági évre, ami 72 millió tonnával haladná meg a folyó szezon kibocsátását. Ez a volumen 25 millió tonnával múlhatja felül az előre jelzett felhasználást, így a globális készletek 340 millió tonnára (+8 százalék) bővülhetnek – áll a NAIK AKI gabonapiaci jelentésében. Az Európai Unióban csaknem 9 millió hektáron (+2,5 százalék) vetettek kukoricát az idén, a szakértők szerint a tavalyinál közel 3 százalékkal több, 65,9 millió tonna termény kerülhet a tárolókba (Tallage).

Romániában 2,6 millió hektárról (+1 százalék) Franciaországban 1,6 millió hektárról (+11 százalék) arathatnak kukoricát az idén. Lengyelországban 650 ezer (–2 száza-lék), Olaszországan 610 ezer (–3 százalék), Németországban 470 ezer (+12 százalék) hektárról kerülhet a termény a tárolókba 2020 őszén. Magyarországon az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 988,7 ezer hektáron vetettek kukoricát a gazdák.

A chicagói árutőzsdén 130 dollár/tonnáig nőtt a kukorica júliusi tőzsdei elszámolóára június 5-ig. A párizsi árutőzsdén 167–171 euró/tonna között (54 ezer Ft körül) jegyezték a terményt júniusban. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a magyarországi fizikai piacon az egy évvel korábbinál 8 százalékkal magasabb, átlagosan 47,3 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica június első hetében.

A gabonapiaci híreket hallva óvatosságra intjük a termelőket. Bár az aszály megviselte a hazai gabonatáblákat, a hiány nem általános, a kereslet pedig átlagon aluli. Legkésőbb a betakarítás után ezt érzékelni fogja a piac, ezért augusztustól árcsökkenés következhet be, főként, ha kiváló kukoricatermésre lesz kilátás.