fbpx

Megdupláznák a de minimis-keretet a békeidőkre is

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 30.

Javaslat érkezett a gazdálkodók számára állami hatáskörben nyújtható, csekély összegű (de minimis) támogatási keret megduplázására. Az agrárminiszterek hétfői, luxemburgi ülésén 15 tagállam szakvezetői álltak a német javaslat mellé, és támogatták a német Cem, Özdemir javaslatát.

méhész
A csekély összegű támogatási keret a javaslat szerint mintegy 20 millió forint lenne (fotó: Horizont Média)

A tagállamokra bízták a válságkezelést

A de minimis támogatásokat az állam adja a termelőknek. Az EU csak a támogatás felső határát és azokat a feltételeket szabja meg, amelyeknek garantálják, hogy a támogatás ne befolyásolja a tagállamok közötti versenyt. A támogatási keret összege 2019 márciusában emelkedett 25 ezer (illetve kiegyensúlyozatlan ágazati támogatás esetén 20 ezer) euróra, ezt egy igénylő (és kapcsolt vállalkozásai) három egymást követő évben használhatja fel különféle jogcímekre.

Ilyen támogatott célok például a termelőknek nyújtott kedvezményes kamatú hitelek és kezességvállalások, vagy olyan konkrétabb célok, mint a fűszerpaprika-termelők vetőmag-vásárlása, vagy a méhek kondíciójának javítása. A Covid kapcsán egy mezőgazdasági vállalkozásnak 100 ezer euró vált kifizethetővé 2020-2021-2022 megadott jogcímeire, majd válságtámogatás lépett életbe a háború miatt, ami a mezőgazdaság esetében előbb 250, majd 280 ezer euróra emelte az egy igénylőnek kifizethető támogatástartalmat.

A békeidőkre vonatkozó javaslat

Özdemir emelési javaslata a 2019-ben meghatározott alapösszegre vonatkozik, azt növelné 50 ezer euróra. A futó válságtámogatás miatt ennek először 2026-ban lenne jelentősége, alapvetően a következő támogatási ciklusban éreztetné a hatását, amikor már – remélhetőleg – nem lesznek válságtámogatások.

A németek örömmel vették, hogy 15 tagállam, köztük a franciák és az osztrákok a keretemelési javaslat mellé álltak, sőt, az EU agrárbiztosa, a lengyel Janusz Wojciechowski is támogatásáról biztosította az ötletet. Ám mint minden állami támogatás, a de minimis-jogcímek is az adott ország költségvetési állapotától függően vannak meghirdetve és kifizetve, ezért a gyenge anyagi kondícióban lévő államok számára versenyhátrányt hozhat, ha a megemelt keretet nem tudják kihasználni.

A Bizottság gyors döntést ígért az ügyben.