fbpx

Az USA kizárta magát Indiából, a lengyel alma belépett

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 21.

Az indiai almapiac igencsak vonzó, mivel évente 350-450 ezer tonna érkezik ide ebből a gyümölcsből. A beszállítók sorrendje az utóbbi öt évben teljesen átrendeződött. Az USA önmagát szorította ki az exportőrök közül.

almapiac India
100 ezer tonnás megrendeléseket vesztettek el az amerikai kereskedők Indiában (forrás: business-standard.com)

Míg a kínai hajók bántódás nélkül átjutnak a Szuezi-csatornán (itt írtunk róla) addig az európai hajóforgalom nagyobb kockázatnak van kitéve. Egy indiai zöldség-gyümölcs nagykereskedő azt mondja, az Európából Indiába tartó hajók tranzitideje 15-20 nappal meghosszabbodott, mivel Afrika megkerülésével kell eljutniuk a célállomásra. Ez magas árszintet eredményez, és megnehezíti az alma jó minőségben történő beszerzését.

India nem termel elegendő almát a belső kereslet kielégítésére, évjáratól függően 350-450 ezer tonna behozatalára van szüksége. Fő beszállítói Európában találhatók. „Ez egy árvezérelt piac, amihez az utóbbi évben Törökország, Irán és Lengyelország is alkalmazkodni tudott, és az ország legfontosabb ellátói maradtak. Ezzel szemben a prémium szegmensben mozgó olasz áru elvesztette a piaci részesedését a magas ár miatt” – mondja a nagykereskedő.

2021/2022-ben India csaknem félmillió tonna almát importált, ennek felét – szinte fele-fele arányban – Törökország és Irán biztosította. Ekkor még Olaszország állt a harmadik helyen 60 ezer tonnával, míg a lengyelek csak a hetedikre helyen tudtak megkapaszkodni 17 ezer tonnával. Tavaly a lengyelek már a negyedik legnagyobb beszállítók voltak bő 32 ezer tonna almával, a futó értékesítési szezonban pedig az olaszokat is maguk mögé utasíthatják.

Az USA top-1-ből vált sereghajtóvá

Az USA, aki 2018-ban még India legnagyobb ellátója volt, egy kereskedelmi vita kapcsán teljesen kiszorult az ország piacáról. Új-Delhi ugyanis a többi beszállítóra is érvényes 50%-os importvámot további 20%-kal megfejelte, amikor Washington vámemeléseket vezetett be az indiai alumínium- és acéltermékekre. (Ekkoriban keveredett a volt amerikai elnök Kínával és az EU-val is kereskedelmi háborúba.)

A felek tavaly nyáron a WTO nyomására visszatértek az eredeti tarifákhoz, így az amerikai alma az év utolsó 3 hónapjában ismét beléphetett Indiába. A piac azonban 5 év alatt annyira átrendeződött, hogy az USA soha többé nem lesz képes 130 ezer tonnás indiai almaexportra.