fbpx

Megint drágult 8 eurót az új búza – Meddig nőhet az ára?

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 26.

Európában minden határidőre drágul a búza, ez azonban nem tarthat a végtelenségig. Az oroszok versenyelőnye fokozódik a francia kínálattal szemben. Ez fogja megállítani a további drágulást.

búza
A kisebb európai termés nem jelenti azt, hogy búzahiány lesz a piacon (fotó: Horizont Média)

Ürülnek a készletek, az oroszoknak sürgetőbb az eladás

Az elmúlt héten az európai búzaárak hirtelen megugrottak, az ó termést már csak 230 dollárért adták. Kedden azt írtuk, hogy a párizsi tőzsdén 223 eurót ér a szeptemberi új búza, mára pedig 231,5 eurót mutat a skála. Három nap leforgása alatt 8 eurót emelkedett. Mindez azonban azt jelenti, hogy az oroszok versenyelőnye fokozódik a nemzetközi piacon. Ők a múlt héten 211 dolláros áron rakták hajóra a kenyérgabonát, míg a franciák 220 dollárt kértek a terményért. Két hónappal ezelőtt még mindkét nemzet 227 dolláros áron emelte át a búzát a hajókorláton.

Nem csoda, ha hasít az orosz kivitel. A SovEcon becslése szerint az áprilisi búzaexportjuk rekordmagasságú, 4,6 millió tonnára emelkedett. Tavaly ugyanekkor 4,4 millió tonna volt a kivitel, átlagosan pedig 2,9 millió tonna jellemző erre a hónapra. Az export ütemének növekedéséhez hozzájárulhatott, hogy április 1-jén véget ért az orosz tél, és a hajózás újraindult az olyan kulcsfontosságú hajóvonalakon, mint a Volga-Don csatorna.

Nem emelkedik a csillagos égig

Az ó terméssel való kereskedés hamarosan befejeződik, és megnövekednek a rendelések az új termés szeptemberi szállítási idejére. Ha az orosz és a francia áru között megmarad a mostani 9-10 dolláros árkülönbség, akkor az egyiptomi tendereken egész biztosan az előbbi nyer. A franciák korábbi gyarmatukról, Algériából is kiszorulóban vannak. Az európai búza nem tarthatja fenn hosszú távon a jelenlegi árkülönbséget a fekete-tengerivel szemben. Ezért arra intjük a magyar gazdálkodókat, hogy ne várakozzanak a szerződéskötéssel 90-100 ezer forintos ajánlatokban bízva, mert ezek nem jönnek el.