fbpx

Vérnektarinnal lépnek piacra az olaszok

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 29.

Vörösbelű őszibarackot többet is találunk a hazai kertészetekben, „kopasz” változata azonban meglehetősen ritka. Most az olaszok egy vérnektarinnal jelentek meg a piacon.

vérnektarin
Kívül-belül vörös (forrás: amazon.com)

Lilás színű őszibarackból több is akad

Európában a legelső, széles körben ismertté vált vérnektarint Franciaországban hozták létre, Nectavgne márkanéven került forgalomba. Szőrös változata (Pêche de vigne sanguine) még sötétebb, lilába hajó héjjal és hússal rendelkezik. A németek Roter Weinberg elnevezésű, vörösbelű barackja szintén egy „szőrös” változat, valamivel kisebb, mint az olaszok verziója, de ennek is igen érdekes a szín- és ízvilága. Ilyen vörösbelű barackot több hazai kertészetben is találunk.

vérbarack
Roter Weinberg vérbarack (forrás: zenz-pohl.de)

Vörös nektarin: ritkaság

Az őszibarack és a nektarin ugyanabba a családba tartozik, ám a nektarin egy mutáció révén elvesztette „szőrzetét”. Eredetileg csak sárga- és fehérhúsú változatai voltak az őszibaracknak, azaz további mutációra és szelekcióra volt szükség ahhoz, hogy a vörösbelű változat kialakuljon. Vagyis a vérnektarinnak két fontos genetikai változást kell egyesítenie magában: kopasznak és vörösnek kell lennie, miközben sem az íze, sem a mérete, sem a termőképessége vagy ellenállósága nem változik érdemben. Ezek után nem csoda, hogy kevesen vágtak bele a nemesítésébe.

Az olaszok élen járnak az új csonthéjas gyümölcsfajták előállításában. A sevillai Royal cég büszke őszi-, sárga- és lapos barackfajtáira. Eddig egy fehér- és egy sárgahúsú nektarinnal voltak jelen a piacon, most azonban egy új vérnektarinnal jelentkeznek a korai érésű kategóriában. „Ennek a nektarinnak intenzív vörös színe van, nemcsak a héja, de a húsa is piros. Íze nagyon erőteljes, a legigényesebb fogyasztók számára készült” – mondja Tanguy Debiesse, a Royal stratégiai igazgatója. A barack Royal Sanguine márkanév alatt kerül majd forgalomba.

Ez a cikk is érdekelheti: Idén harmadával több kajszit szüretelnek az EU-ban.