fbpx

Négy nap nonstop fagy jön!

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 15.

Az őszi csapadékhullám miatt számos mezőgazdasági munka végletesen torlódott, csúszott. Eddig az enyhe nappalok sem engedték, hogy a nedves talajt megforgassa az, akinél ez a technológia része. Éjszaka dolgoztak az ekék. Most pár napig fagyosak lesznek a nappalok is.

 

Sokan mostanáig szántottak

Azokban a megyékben, ahol az ősz túl sok esőt hozott ahhoz, hogy a szántást el lehessen végezni, még most, januárban is látni lehetett traktorokat ekével. Eddig csak éjszaka, reflektorral dolgozhattak a fagyott, felső talajrétegen, nappal ismét kiengedett és járhatatlanná vált a föld. Most viszont szinte mindenütt valamennyi hó fedi a tájat, és holnaptól nappal is fagyos marad az idő. Északkeleten a talaj mélyebb rétegei is megdermednek.

Érdekes, hogy a talajok felső 50 centis rétege annak ellenére telített vízzel, hogy az elmúlt 90 napban szinte mindenütt kevesebb eső hullott a sokévi átlagtól.

talajnedvesség
Mindenütt vizes a föld (Forrás: met.hu)

csapadékanomália
A Bükköt és Tokajt leszámítva mindenhol kevesebb eső volt az elmúlt 90 napban a szokásosnál (Forrás: met.hu)

 

Négy nap nonstop fagy

Az OMSZ szerint észak, északkelet felől az eddiginél is hidegebb légtömegek áramlanak fölénk a magasban, ezért a folytatásban átmenetileg tovább hűl az idő, komolyabb havazásra azonban továbbra sem lehet számítani. Jövő keddig több-kevesebb napsütés minden nap várható. A felhőátvonulásokból gyenge havazás, hózáporok pénteken főként északkeleten fordulhatnak elő, majd szombaton a Dunántúlon lehet néhol gyenge havazás. Vasárnap és hétfőn többfelé kialakulhat hószállingózás vagy egy-egy hózápor, de számottevő mennyiség ekkor sem valószínű.

Éjszakánként a legtöbb helyen -5 fok alá hűl a levegő, keleten, északkeleten azonban -10, hétfőn -15 foknál is hidegebb lehet. Szombattól az egész országban fagyos nappalok jönnek, amikor a maximumok is 0 és -5 fok között alakulnak. Ne gondoljuk azonban, hogy pár fagyos nap elég lesz a kártevők gyérüléséhez. Keddtől enyhülés kezdődik. Ekkor nyugatira fordul fölöttünk az áramlás, és a magasban egyre melegebb légtömegek érkeznek fölénk. Több lesz a felhő, de jelentősebb mennyiségű csapadék kedden és szerdán sem valószínű. A hószállingózást nyugat felől egyre több helyen gyenge vegyes halmazállapotú csapadék váltja föl. Az éjszakák a hét közepéig még fagyosak maradnak, napközben azonban a legtöbb helyen már fagypont fölé melegszik a levegő.