fbpx

Fokozott lisztharmatveszély!

Írta: Szerkesztőség - 2024 május 22.

Zajlik a hajtásválogatás és a sorközök kaszálása szőlőskertekben, közben a lisztharmat fellépésének valószínűsége is 100 százalékosra emelkedett – áll a nak.hu oldalán.

lisztharmat szőlő
Lisztharmat tünete (forrás: vinopedia.hu)

Helyrehozni a hideghatást

Az elmúlt 10 napban jelentős mennyiségű csapadék esett az ország délnyugati területein, és a folytatásban is zivatarok tépázzák meg a régiót. A zivatarzóna a met.hu szerint északkeletre vonul, tehát mindenhová eljut a csapadék. Közben ismét melegre fordult az időjárás.

A hol melegebb, hol hidegebb időjárásban még mindig tart a szőlő virágzása, ami a legérzékenyebb fenológiai stádium. A fürtkezdemények magas száma mellett kérdéses, milyen lesz a kötődés. Sajnos sok területen tapasztalható a fagy vagy erős hideghatás nyoma. Sok növény elmaradt a fejlődésben, kondíciójuk megfelelő lombtrágyákkal javítható.

Ideális időjárás a lisztharmat számára

A lisztharmat kialakulásának veszélye – védekezés hiányában – 100%-osra tehető. Az aszkospóra-szóródásból eredő elsődleges és a konídiumok okozta másodlagos tünetek is láthatók már egyre több területen. Ha a virágzás környékén nem tudjuk megállítani a gomba fejlődését, akkor a kötődött bogyókon már nehezebb dolgunk lesz. Igyekezzünk mindig tünetmentesen tartani a lombozatot, a permetezési fordulókat 10-12 napra csökkenteni, a hatóanyagokat váltogatva permetezni. Ha már van tünet a területen, akkor célszerű felszívódó/kontakt kombinációt alkalmazni. Javasolt hatóanyagok: kén, fluxapiroxad, mefentriflukonazol.

Peronoszpóra esetében még nem jelentkeznek tünetek, az időjárás nem kedvez a kialakulásának. Az áttelelő képletek kiszáradhattak, illetve az áprilisi makrosporangiumokból eredő betegségnek a hideg, fagypont közeli időjárás nem kedvezett. A botritisz azonban a virágzáskor a pártasapkák lehullásával képződő sebfelületen megtelepedhet, ezért célszerű megfelelő botriticid készítményt használni (pirimetanil).

Egyelőre csekély kártevőnyomás

A tarka szőlőmoly áprilisi meleggel már a rajzáscsúcshoz közeledett, de a hőmérséklet visszaesésével eltűnt. Lárvákkal még nem lehet találkozni. A csapákkal a második generációt figyeljük. Az amerikai szőlőkabóca ellen időszerű lesz az első kezelés. Ügyeljünk a méhkímélő technológiára.