fbpx

Erős a fertőzés- és kártevőnyomás a gyümölcsösökben

Írta: Szerkesztőség - 2024 május 23.

A NAK a tájékoztatási szolgáltatása keretében a gyümölcsösök növényvédelmi teendőire figyelmeztet. A varasodásnak éppúgy kedvez az időjárás, mint a molyoknak és a levéltetveknek.

ALMA

Kórokozók

Ezen a héten a levegő hőmérsékleti maximum 23-25 °C között várható, csapadékra szinte minden nap számíthatunk. Ez igen kedvező az almafa varasodását okozó gomba számára. A nedves leveleken a kórokozó spóráinak lehetősége nyílik csírázni és a növénybe jutni. Amikor a levelek folyamatosan nedvesek, nehéz a védekezéseket elvégezni. Amint időablak nyílik rá, célszerű a felszívódó készítményeket a kontakttal együtt és a magasabb dózisokkal kijuttatni, valamint a permetezési fordulót sűríteni. Erőltessük a permetezéseket akkor is, ha a körülmények nem teljesen optimálisak hozzá. Javasolt hatóanyagok: fluxapiroxad, difenokonazol, mefentriflukonazol, ditianon + kálium-foszfonát.

varasodás kezdeti tünet
A varasodás kezdeti tünete a levélen (forrás: agric.wa.gov.au)

A lisztharmat is terjed az almafákon. Ezért javasolt olyan készítményeket, illetve kombinációkat használni, amelyek egyaránt hatásosak a varasodás és a lisztharmat ellen. A varasodás megállítására előszeretettel használt difenokonazol hatóanyag önmagában nem elég a lisztharmatfertőzés megállítására. Erre inkább javasolt a fluxapiroxad, a mefentriflukonazol és a kén.

A tűzelhalás tünetei egyre markánsabban jelennek meg, mivel a környezeti tényezők kedveznek a baktériumok szaporodásának. A tünetek ellen a leghatásos módszer a hajtások egészséges résznél történő eltávolítása, majd a sebek kezelése. A metszőollót fertőtlenítsük minden egyes fa után.

Kártevők

A hajtások növekedése erőteljes, ezeken a friss hajtásvégeken telepeket alakítanak ki a zöld almalevéltetvek. Szívogatásuk nyomán a friss levelek deformáltak, zsugorodottak lesznek. Az összepöndörödött leveleken már nem lehet elérni őket, ekkor már csak felszívódókészítményekkel dolgozhatunk. A kontakt rovarölő szerek csak addig hatásosak, amíg a levelek felülete egészséges.

almalevéltetű
Almalevéltetű: már egy hete erős a nyomás (forrás: agrometry.hu)

A vértetű egyre erőteljesebben van jelen az ültetvényekben, már nem csak a gyökérnyaki részeken, hanem a lombfelületen is meg lehet találni őket. Hagyományos felszívódó szerekkel akkor tudunk ellenük eredményesen védekezni, amikor még zöld növényi részeket károsítanak.

Az almamoly rajzása folyamatos, de a lárvák tömeges kelése még várat magára. Ezzel együtt a granulovírust tartalmazó készítmény gyártója szerint a készítmény kijuttatásának eljött az ideje. Még a klórantraniliprolt is ki lehet juttatni. A készítmény második felhasználása az első kezelést követő 14-21 napon belül javasolt. A keleti gyümölcsmoly rajzása folyamatos, a rajzásdinamika hektikus. A granulovírus alapú készítmények a keleti gyümölcsmoly ellen hatástalanok. Az almalevél-aknázómoly már hetek óta rajzik, de a rajzás nem erősödik. Védekezzünk, ha a kihelyezett saját csapdák már 100 feletti egyedszámot fognak. Erre megfelelőek az almamoly, illetve a levéltetvek ellen használt készítmények.

KÖRTE

A körtevarasodás jellemzően nyári betegség. A csapadékos időjárás miatt várható, hogy a fertőzés korábban elindul. Az alma esetében leírt készítményekkel védekezhetünk ellene. A körtelevélbolha kolóniái egyre markánsabbak. A nagyobb esők lemossák a körtelevélbolha által létrehozott mézharmatot, így a védtelenebb kártevőt könnyebben el tudjuk pusztítani.

CSONTHÉJASOK

A meggy következő betegsége, ami ellen védekeznünk kell, az antraknózis. A kezeléseket a kötődést követően, csapadékos időjárás esetén folyamatosan, megelőző jelleggel, kontakt gombaölő szerrel javasolt elvégezni. Hatóanyag: ditianon, mefentriflukonazol. A blumeriellás levélfoltosság a meggy és a cseresznye betegsége. Az antraknózis elleni védekezés hatásos a blumeriella ellen is.

A korai cseresznyefajták érése elindult, a cseresznyelégy kártétele még nem észlelhető. A későbbi érésű fajták esetében már számíthatunk a jelenlétükre. A védekezéseket a citromsárga színű fejlettségi állapotban időben végezzük el, ügyelve arra, hogy a lombkorona tetejébe is eljusson a permetszer, mert a kártevő a napos, melegebb ágemeleteket kedveli. Az első levéltetű-kolóniák most kezdenek kialakulni, a védekezést gyorsan el kell kezdeni.

cseresznyelégy előrejelzés
Keleti cseresznyelégy előrejelzése (Fotó: Molnár Szilárd)

A keleti gyümölcsmoly rajzása folyamatos, várhatóan hamarosan megjelennek az első lárvák is. A védekezéseket el kell kezdeni. A szilvamoly rajzása május első hétében nagyon magas egyedszámot produkált, majd később csökkent. Valószínűleg túl vagyunk a rajzáscsúcson, de javasolt a védekezés folytatása. A barackmoly rajzása is elindult, kezdődhet a védekezés ellene.

Ez a cikk is érdekelheti: Fokozott lisztharmatveszély!