fbpx

Fogy az ukrán áru, végre drágul a magyar kukorica is

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 12.

Az oroszok szerint is már csak kevés eladható ukrán gabona van a tárolókban. Az árak ennek megfelelően lényegesen emelkedtek. Végre a magyar felvásárlók is reagálni kezdtek a helyzetre, és az ajánlataik átléptek egy fontos határt.

kukorica szállítás
Csökken a kínálat, nőnek az árak (forrás: svidomi.in.ua)

Fogynak a készletek

Az orosz SovEcon becslése szerint márciusban 5,2 millió tonna gabonát exportáltak Ukrajnából, ami csökkenés a februári 5,8 millió tonnához képest. (Az orosz kivitel is februárban érte el a csúcsát). Az export 2,1 millió tonna búzát és 2,8 millió tonna kukoricát tartalmazott. Az elemzők szerint az ukránok már kiszállították az eladható termény 80 százalékát, mostantól egyre kisebb és kisebb mennyiségek kelhetnek útnak. A teljes ukrán exportot 43,4 millió tonnára teszik. Ezzel összefüggésben április elejétől a kukorica ára az odesszai terminálokon 170-180 dollárra emelkedett tonnánként, egy hónap alatt 13 dollárral drágult (+8%).

Túl a kritikus ponton

Az ország nyugati határán átadott kukoricáért viszont csak pár dollárral kérnek többet, mint egy hónapja, 135 dollárt, tehát kevesebbet, mint 50 ezer forintot. A magyar kukorica igyekszik beépíteni az árába azt a differenciát, ami az ukrán termény házhoz szállításából adódna: egy hét alatt több mint 2 ezer forintot drágult, és átlépte a kritikus 60 ezer forintos küszöböt. Márciusban a legtöbb termelő még úgy nyilatkozott, hogy az idei kukoricatermesztési döntéseit (terület, tápanyag) attól teszi függővé, hogy a tengeri ára 6-ossal fog-e kezdődni. Most a párizsi tőzsde jgyzései azt sugallják, hogy betakarításig minden egyes hónapban egy picivel feljebb emelkedhet a kukorica ára, mígnem aratás idejére elérheti a 65 ezer forintot tonnánként.

Spanyolország a legnagyobb vásárló

Júliustól márciusig az ukrán búza elsődleges célállomása a sorozatos aszálytól szenvedő Spanyolország volt (4,2 millió t), ezen kívül Egyiptom (1,2 millió t) és Románia (1 millió t) rendeltek még számottevő mennyiséget. Kukoricából szintén a spanyolok vásárolták a legtöbbet (4,3 millió t), Egyiptom volt a második legnagyobb vevő (3,4 millió t), Kína pedig lemaradva a harmadik (2,7 millió t). A tavalyi értékesítési szezonban 2,5-szer több ukrán kukoricát exportáltak Kínába, a visszaesés tehát óriási.

Az orosz elemzők megjegyzik, az ukrán exportot az Odessza régióban végrehajtott drón- és rakétacsapások már csak minimálisan befolyásolják.