fbpx

Végre egy normális kajszitermés!

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 06.

Három év után először ismét „normális” kajszitermést takaríthatnak be a gazdák – vélekedik Tömösváry Máté, a Balaton-Ker-Tész Szövetkezet elnöke. Bizakodását a kevesebb fagyos napra és a melegebb tavaszra alapozza.

kajszi terméskezdemény
A kajszi állapota a Balatonnál (forrás: FreshPlaza)

Szelídebb volt az idei március

„Az elmúlt években decemberben és januárban kevesebb volt a fagyos nap, mint februárban és márciusban. Rendre 10-11 mínuszos napunk volt. Mire beköszöntött a tavasz, már 20-30%-os kárt szenvedtek az állományok. Idén csak három nap volt kevéssel 0 fok alatt a hőmérséklet. Reméljük, végre egy normális szezonban lesz részünk!” – mondja a szövetkezet vezetője.

Az elmúlt három év időjárása nagy károkat okozott a közép- és észak-magyarországi sárgabarack-ültetvényekben, és a termelők az anyagi lehetőségeik határára értek. Tömösváry szerint idén május végén elkezdődhet a legkorábbi kajszik betakarítása az országban. „Mi leginkább Németországba, Csehországba, Szlovéniába és Szlovákiába exportálunk. Az első megkeresések már be is futottak hozzánk. Ha minden jól alakul, akkor ismét elérjük a 3500 tonnás termést.”

A több barack nem feltétlen jelent alacsonyabb árat

A Balaton-Ker-Tész ezen felül 500-800 tonna cseresznyét, 1500 tonna szilvát és meggyet is termel, alapvetően exportra. Tömösváry bízik benne, hogy a nagyobb sárgabarack-kínálat nem vezet az árak összeomlásához. A szövetkezet mindenesetre azon dolgozik, hogy nagyobb piaci részesedést szerezzen, ami mind a termelők, mind a vásárlók körében lehetőséget ad a további bővülésre.

Hozzátesszük: a kajszi hazai termőterülete 2023-ban átlépte a 6 ezer hektárt. A hozam szélsőségesen ingadozik, országos átlagban 2 és 6 ezer tonna is lehet. Egy átlagos évjáratban 4 ezer tonna sárgabarackot takarítunk be egy hektárról.

Forrás: FreshPlaza

Lásd még a témában: Megint nincs sárgabarack, ideje fajtát váltani.