fbpx

A közeljövőben két nagy élelmiszeripari kiírás is lesz

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 09.

A tavaly nyár végén nyitott 200 milliárd forintos keretösszegű, komplex élelmiszeripari beruházásra kétszeres volt a túligénylés. A kormányzat úgy döntött, az új támogatási ciklusban még kétszer kiírja ezt a pályázatot.

 

gyümölcsfeldolgozás
Újabb források – akár nagyüzemeknek is (forrás: szendreiteszta.hu)

 

A nagyok is pályázhatnak

Erdős Norbert az Agárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Középtiszai Mg. Zrt.-nél tett látogatáson, Kenderesen harangozta be, hogy a feldolgozók a jövőben is számíthatnak a támogatási forrásokra. A paradigmaváltásnak köszönhetően már nemcsak a kis-, közepes üzemek kaphatnak jelentős beruházási segítséget, hanem a nagyvállalatok is.

 

Hasonló marad a keretösszeg

A tervek szerint 2023-ban és 2025-ben is a 2021. évihez hasonló célú és nagyságrendű támogatási forrást biztosítanak élelmiszeripari fejlesztésekre, a mezőgazdasági alapanyagok feldolgozására. Mint az ismert, tavaly 200 milliárdos keretösszeggel nyílt erre a célra pályázat, a támogatási forrást a jelentkezők kétszeresen túligényelték. (Egyébként ugyanez történt a 100 milliárdos keretösszegű agrár-digitalizációs kiíráson is.) A támogatások lehetővé teszik, hogy az ágazat helyre tudja hozni több évtizedes lemaradását.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina