fbpx

Olcsóbb lesz a műtrágya áprilisban

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 31.

A granulált karbamid ára minden fontos piacon meredeken csökken, főként az áprilisi szállítási időpontokra. A foszfor ára is lejjebb bólintott. A kereskedők ajánlataiban ennek heteken belül meg kell jelennie.

karbamid
Dugig vannak vele a gyártói raktárak (forrás: hu.plant-growth-regulator.com)

Lanyha kereslet, magas raktárkészlet

A legközelebb fekvő exportkikötőkben az áprilisi szállítású karbamid tonnánkénti ára a márciusi átlagárhoz képest már 40 dollárral olcsóbb. Bennfentesek szerint a mostani árcsökkenésben szerepet játszhat, hogy India 750 ezer tonnára kiírt karbamid-beszerzési tenderével erős versenyre késztette az exportáló országokat. Az is tény, hogy áprilisban lanyhul az európai kereslet a műtrágyák iránt. A jelek szerint az egész kontinensen nagyon visszafogott a kereslet. (Lásd még: Tavaly sem vettünk műtrágyát: befagyott a forgalom.)

Sőt, a déli féltekén sem jobb a helyzet, mivel Brazília sem vásárol, ez pedig különösen rossz hír az oroszoknak. Így ők most sem oda, sem Európába nem tudnak szállítani. Következmény: komoly tárolási gondjaik támadtak a felhalmozódott ammónium-nitráttal. Így aztán az európai ammónium-nitrát és a mészammon-salétrom (MAS) ára is nyomás alá került– írja elemzésében Olaf Zinke.

 karbamid ára
Forrás: agrarheute.com/Olaf Zinke

Ha Kína exportálni kezd…

A foszfor árára pedig leginkább az hatott, hogy a világ legnagyobb diammónium-foszfát- (DAP) exportőre, Kína ismét szállításokba kezdett. Még az USA-ban is beszakadtak emiatt a DAP-árak, ami az európai piacra is át fog szivárogni. A kálium árában egylőre semmi elmozdulás nincs. Az európai káliumsók a világ legdrágább műtrágyáinak számítanak, így elvileg volna mozgástér lefelé.