fbpx

Pillanatfelvétel: 60 ezerért is kihajóznak a kukoricával

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 06.

Miközben az ó termés még mindig nyomott áron menekül Ukrajnából, az új kukorica iránt nőtt a világban az érdeklődés. Már most látszik, hogy lesz, ami felfelé tolja a tengeri értékét őszre. A növényápolási munkákban ne a jelen árai határozzák meg a döntéseit!

Reni kikötő gabonaszállító hajó
Gabonaszállító hajó az ukrán Reni kikötőjében (forrás: fleetmon.com)

Kevesebb kukorica: Ukrajna, USA

Ukrajnában az ó termést még nagyon nyomott áron, tonnánként 170-180 dollárért (60 ezer Ft) rakják hajóra, alapvetően a Dunán, mivel a többi szállítási útvonal akadozva működik. Az új termés viszont lényegesen kevesebb lesz, a kisebb terület és a rosszabb tápanyagellátás következményeként 20 millió tonnára teszik. A 2021. évi termést 30 százalékkal múlhatja alul. Az országban esett az elmúlt napokban, bár inkább a keleti és déli részeken, nem a biztonságosabb nyugatiban.

Eközben az Egyesült Államok közép-nyugati részén fokozódik az aszály, ami drámaian rontja a szója és a kukorica terméskilátásait. Emellett emelkedett a kőolaj ára, plusz rossz üzenetként értékelte a piac az USA adósságplafonjának újabb megemelését is. Pénteken a chicagói árutőzsdén a decemberi határidős jegyzések 2,8%-kal nőttek, de most már megint csak 214 dollárt (74 ezer Ft) ér egy tonna kukorica.

Egyelőre jó kilátások: Brazília, EU

Brazília déli-középső területein, ahol a safrinha kukoricát termesztik, a szárazabb májust néhány esős nap követte június elején, de a következő 7-10 napban itt is 30-33 ºC-os hőség várható. Mato Grosso államban az állományok egyelőre jó állapotban vannak, köszönhetően a talaj nedvességtartalékának, ezért a becsült termés egyelőre nem változott, jónak ígérkezik.

A Földközi-tenger térségében esős az időjárás, beleértve Spanyolországot is, ahol ennek ellenére még mindig aszályhelyzet van. Európa nagy részén az időjárás kedvez a növényfejlődésnek, bár Németországban és Franciaországban enyhe vízhiány tapasztalható. Párizsban nőtt az érdeklődés az új kukorica iránt, a novemberi szállítású áruval 219 eurós (81 ezer Ft) áron kereskednek. Az erős forint tükrében ez a magyar telephelyeken 69-71 ezer forintos ajánlatokban tükröződhet.

A fentiek tükrében sok múlik az USA terméskiesésén, és azon, hogy jól becsültek-e a brazilok. Az ukrán és a spanyol terméscsökkenést készpénznek lehet venni. A magyar gazdaságoknak muszáj megcélozniuk egy 6,5 tonnás minimum termést, ha a pénzüknél akarnak lenni, és ez nem is lehetetlen. Ugyanennyire fontos, hogy idén egészséges árut kell felkínálni a partnereknek. Ha már a műtrágyán spóroltunk, a növényvédelmen ne!

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Javítottak a Duna hajózhatóságán az ukránok – nem kicsit.