fbpx

Élményszerű tudás a talajról – a Kukorica Kör is csatlakozott

Írta: Szerkesztőség - 2024 március 22.

2024. március 20-án „A TALAJ ÉLETE – amit egy szelvény el tud mondani magáról” címmel a Magyar Talajtani Társaság (MTT) országos figyelemfelkeltő kampánynapot tartott. A kezdeményezéshez országszerte 46 helyszín csatlakozott, köztük a Kukorica Kör Egyesület is egy Tarnabodon található szelvénnyel és lelkes diákok közreműködésével.

Dobos Endre talajszelvény
Dobos Endre magyaráz a talajról egy feltárt szelvényben (forrás: Kukorica Kör)

Országos akció

A Magyar Talajtani Társaság (MTT) célja a programmal, hogy a laikusok, érdeklődők a szakemberektől kapjanak olyan élményszerű információt a talajról, ami ráirányítja a figyelmüket annak fontosságára, a talaj minőségének megőrzésére. A kampánynap során az MTT talajtanos szakemberei a kampányba bekapcsolódó helyszíneken talajszelvényt tártak fel, és azokat mindenhol az országban délelőtt 10 órától mutatták be az érdeklődőknek.

A Kukorica Kör Egyesület is csatlakozott a kezdeményezéshez, és saját talajszelvénnyel kapcsolódott be a programba be Tarnabodon. Az Egyesület nem először fordul meg a heves megyei faluban, hiszen két évvel ezelőtt a Demofarm programban a hátrányos helyzetű település lakóinak bevonásával 1 hektáros területen kukoricát vetett. A résztvevő lakosok számára tanulási lehetőséget és a továbbiakban akár megélhetési lehetőséget is adhatott a területen a megszerzett tudás.

Testközelbe hozott tudás

Most a Kukorica Kör talajszelvényénél Prof. Dr. Dobos Endre, a Miskolci Egyetem Földrajz–Geoinformatikai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára és a Magyar Talajtani Társaság elnöke mutatta be a talaj szerkezetét. A helyszínen jelenlévőknek lehetőségük nyílt kérdezni a talajtani szakértőtől és tovább szélesíteni a tudásukat.

Dobos Endre
Dobos Endre (forrás: Kukorica Kör)

Körösi Katalin, az Egyesület szakmai vezetője szerint a megfelelő talajszerkezet, a humuszképződés elősegítése, a tápanyagok felvehető formába kerülése és a célszerű talajhasználati rendszer mind hozzájárul ahhoz, hogy a vetőmagokban lévő genetikai terméspotenciál a lehető legnagyobb mértékben ki tudjon fejeződni, ami a gazdálkodás működőképességének egyik alapja is. A szakember szerint elengedhetetlen, hogy a gazdálkodó jól ismerje a területén lévő különböző talajokat, azok típusát, állapotát, és képes legyen megfelelően beavatkozni, vagy épp be nem avatkozni az állapotába.

talajlabor
Egy gyors labortesztre is sor került (forrás: kukorica Kör)

A szakmai programon a településen működő Máltai iskola diákjai is részt vettek, így személyes tapasztalatokat szerezhettek a saját környezetük talajairól: egy mini talajszelvény kiásása után a Glia Kft. tarnabodi laborjában mérték fel a talaj szerkezetét, a termékeny réteg vastagságát, kémhatását és az esetleges mésztartalmát. Emellett lehetőségük nyílt a talajban élő állatok felfedezésére is. Tarnabodon természetes, hogy a diákok nemcsak a tanterem falai között, hanem a Máltai iskola által elindított #helyiérték program keretében a környezetükben is részesei lehetnek a gyakorlati élményeknek.

A rendezvénynek Tarnabod 2.0, a Jövőgyár adott helyet. „A TALAJ ÉLETE” kampányhoz az Egyesület egyik alapítótagja, az AGRO.bio Hungary Kft. is csatlakozott Soltvadkerten, ahol a talaj szelvény elemzése mellett a résztvevőknek a helyi talajon termett szőlőből készült, a 2023-as év legjobb fehér borának kóstolására is lehetőségük nyílt.

Forrás: www.kukoricakor.hu