fbpx

Kényes bogyók hatékonyabb szedése

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 10.

Benne vagyunk a bogyósszüret dandárjában, amikor kistermelők és nagyok egyaránt azzal szembesülnek, hogy mennyire nehéz szépen és sokat begyűjteni az olyan apró bogyókból, mint a málna, ribizli, egres vagy áfonya. Mutatunk pár eszközt a legkényesebb gyümölcsökhöz.

áfonya

Egy spanyol bogyósgyümölcs-termesztő gazdaság vezetője – miután nem volt elég szedőembere – maga is beszállt az áfonyaszüretbe. Ekkor szembesült vele, hogy milyen kínosan lassú folyamat egyenként leválasztani a bogyókat és a gyűjtőedénybe tenni. Munka közben végig azon gondolkodott, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a szedést anélkül, hogy a bogyók minősége sérülne. Végül rájött: az edényt kell kézközelbe vinni, és ezzel lerövidíteni a mozdulat hosszát, illetve a bogyó esési magasságát.

Minőségjavító megoldás

A „Pickpick” szedőkesztyűt másfél évnyi tervezés és tesztelés után mutatta be egy kiállításon José Antonio Márquez Domínguez. A tesztelések során többféle gazdaságban és bogyótípussal mérték a szüretelő eszköz hatékonyságát, gyakorlott és újonc dolgozókra is feladták. A Pickpick kesztyűk használata 15 és 25% között növelte a begyűjtött bogyók mennyiségét, a leszedett gyümölcs minősége pedig javult.

A kesztyűkre szerelt kosárka mérete maximum 200 gramm begyűjtését teszi lehetővé – ez még nem terheli meg a szedő kezét – azután üríteni kell. A mozdulatok száma a gyümölcs gyűjtőedénybe helyezéséig így is 3500-ról 500-ra csökkent. Vagyis mérséklődött a szedőkre nehezedő teher, emellett fejenként körülbelül 5 kilóval nőtt a naponta betakarított mennyiség, a bogyók pedig a korábbi kézi szedésnél is kevésbé törtek. „Tavaly 213 emberrel oldottam meg azt a munkát, amit idén 180 emberrel megoldottam, azaz a munkaerő-szükséglet 15%-kal csökkent” – meséli egy huelvai áfonyatermesztő.

Már létező szedőeszközök

Hozzá kell tennünk, az ötlet nem egyedi, mások is fejlesztettek már ki szedéskönnyítő megoldásokat. Alább egy kanadai (balra) és egy svéd (jobbra) terméket látunk. A kanadai megoldás ugyanazon ez elven működik, mint az előbb leírt spanyol, csak kevésbé kidolgozott. A svédek (nemcsak ők) pedig egy „kézi kombájnt” hoztak létre, ahol a szüretelő ujjak nagyon hatékonyan, de sokkal „szemetesebben” tépik le a bogyókat az ágakról, nyilván több töréssel. Hogy melyik a jobb megoldás, az tisztán a felhasználási célon (a felvevőpiacon) múlik.

áfonya

Lásd még a témában: Jól megy a fekete ribizli, de több vasat tartsunk a tűzben.