fbpx

Ezekre a technikákra érdemes költeni a szőlészetekben

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 22.

2021. október 20-án online konferenciát rendeztek a szőlészeti-borászati ágazat digitalizációs kérdéseivel kapcsolatban. Aki még nem adta be a pályázatát, a konferencia anyagai alapján tovább gondolhatja, mire érdemes költeni.

 

meteorológia szőlő
Legalább az adatgyűjtésig és -elemzésig el kell jutni (forrás: digitalwine.de)

 

Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az esemény megnyitóján kiemelte, hogy a fenntarthatóságnak három alapvető eleme van: a környezeti, a gazdasági és a társadalmi. A borpiacon nagyon éles a gazdasági verseny, ami várhatóan még erősebb lesz. Ezért növelni kell a termelés hatékonyságát, aminek kulcsa lehet a digitalizáció. A generációváltás előmozdításában is döntő szerepe lesz a digitalizációnak – hangzott el másoktól. Mindez nemcsak a termesztéstechnológia technikai fejlesztését jelenti, hanem a döntéstámogatás gépi megoldásait és a vállalatirányítás komplex rendszerét is.

 

Ízelítő az elhangzott témákból:

 

  • Kutas Bendegúz, az Agrovir üzleti tervezője cégük innovatív gazdaságirányítási szoftverét mutatta be.
  • Milleschich Tamás, a PlantCT részétől a meteorológiai adatok és előrejelzések fontosságát hangsúlyozta a precíziós szőlőtermesztésben.
  • Szeifert Gábor, a Winedata ügyvezetője automatikus adatgyűjtés a szőlészetben címmel tartott előadást.
  • Kránicz József, a Detectology Kft. képviselője az UAV-s (drónos) távérzékelés előnyeit érzékeltette.
  • Ambrus Andrea, a MATE docense a helyspecifikus technológiák alkalmazási lehetőségeiről tartott előadást.
  • Mesterházi Péter Ákos, az Axiál Kft. precíziós gazdálkodási megoldásait ismertette.
  • Hári Zsolt, a Hári-tech Kft. ügyvezetője a kertészetekben és a szőlészetekben használható önvezető robotokról beszélt.
  • A konferencia zárásaként Imreh Lajos, a Forgószárny Kft ügyvezetője bemutatta, miként lehetséges helikopterrel megoldani a szőlőületvények fagyvédelmét.

 

A rendezvény a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány és a Doktoranduszok Országos Szövetsége szervezésében valósult meg. A konferenciáról készült videó és szakmai anyagok folyamatosan töltődnek fel erre az oldalra.

 

Hozzátesszük: november 19-ig még nyitva áll a digitális átállást segítő pályázat. 250 millió forint támogatás kérhető a fejlesztési tervekhez.