fbpx

Krízis idején még nagyobb szükség van a precizitásra

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 14.

„Tudatosság és precizitás – a szántóföldi siker titka” címmel rendezett online előadást a Malagrow Kft. A biostimulátorokra specializálódott olasz Valagro kizárólagos forgalmazója arra hívta fel a gazdálkodók figyelmét, hogy a lombtrágyák alkalmazása olyan tápanyag-utánpótlási krízis esetén is megoldást jelenthet, mint a jelenlegi, amikor a műtrágyával takarékoskodni kényszerültünk.

foszforhiány kukorica
Idén is lesz még hideg, és foszforból is kevesebb van most a földben (fotó: Horizont Média)

Az előadások fő üzenete az volt, hogy ne megszokásból gazdálkodjunk, hanem a körülményeknek, élettani helyzeteknek megfelelően. Használjuk a rendelkezésre álló tudást és lehetőségeket! A megváltozott körülményekhez kell igazítanunk a lombtrágyánk kiválasztását, de kulcsfontosságú annak optimális időzítése is. A cél minden esetben a tápelemek maximális hasznosulása, azaz a befektetett forintok lehető legjobb megtérülése. „Nem precíziós gazdálkodásról, hanem precizitásról van szó” – hangsúlyozta Dr. Takács József, a Malagrow Kft. szakmai vezetője, aki egy tényleges gazdaság példáján magyarázta el, hogyan hat a kedvezőtlen talajállapot a makroelemek felvételére, hogyan működnek a tápanyag antagonizmusok, és milyen módszerekkel javítható a tápelemek hasznosulása, ha megfelelő precizitással gazdálkodunk. Nemcsak a talaj tápanyagkészletét szükséges újra elérhetővé, felvehetővé tenni, hanem a növényeket is további támogatásban kell részesíteni a kritikus fejlődési szakaszaikban. Egy precíz gazda mindent megtesz a gazdaságos termesztés érdekében, talajt javít, kiegészít, élettanilag támogat, de legfőképpen gondolkodik.

Kevesebb foszforral indulnak az állományok

Az idei év sajátossága, hogy sokan visszafogták/elhagyták ősszel az alaptrágyázást, ami a növény számára felvehető NPK arányokat rossz irányba tolhatja – intett Schermann Dániel területi képviselő. Kora tavasszal gyakran alakul ki olyan környezeti helyzet, amikor blokkolt a tápanyagfelvétel (pl. erős lehűlés), továbbá ez az egyik foszforfelvételi csúcs a növény életében, amikor elsősorban a gyökérzet fejlődését kell segíteni. A foszforhiányra érzékeny repce hiánytüneteit sokan félreértelmezik és nitrogénnel kezelik, amivel csak ártanak: a nitrogéntúlsúly a szövetek lazítása révén még fagyérzékenyebbé teszi a növényt. A relatíve kisebb gyökér egy későbbi aszály idején is rontja a növény esélyeit. Ezért ősszel és kora tavasszal mindig a foszforutánpótlás legyen a fő szempont akkor is, ha lombtrágyát választunk. A célra a Malagrow a Restart csomagot ajánlja, amelyik a foszfortúlsúlyos Master vízoldható műtrágyát (NPK 13-40-13) és a Viva biostimulátort tartalmazza.

Az üzemi kísérletek szerint a fenti készítmények 3 mm-rel képesek vastagítani a repce gyökérnyakát, hosszabbítják a karógyökeret, növelik a virágzó oldalhajtások számát, és még az aszályos 2022-ben is 3-3,5 mázsa többletet eredményeztek a kezeletlen táblákhoz képest. Búzában intenzívebb bokrosodást generáltak, több hajtást fejlesztettek a növények, és 15-20 százalékkal javult az átlaghozam. Fontos, hogy a kezelés 5 ºC talajhőmérséklet felett történjen, repcében praktikusan összevonható egy regulátorozással, búzában egy őszi gyomirtással, vagy a tavaszi, korai gombaölőzéssel.

Életszakaszhoz igazított tápelemarányok

A lombtrágyázás előnye – azon túl, hogy a talajban lévő tápelemek antagonista hatása kivédhető – az életszakaszhoz igazítható tápelem-összetétel – hangsúlyozta Bogárdi Zalán területi képviselő. A cég Plantafol termékcsaládjában mindig találunk a növény fenofázisához illeszkedő, magas makroelem-tartalmú, mikrokristályos lombtrágyát. (Például a kalászdifferenciálódáshoz már a nitrogéntúlsúlyos készítményt kell választanunk.) A mikroelemek a hasznosulásukat segítő kelatizált formában vannak jelen a termékben, a párolgáscsökkentő adalékanyag pedig hosszabb felszívódási időt tesz lehetővé a permetlé számára. A kiválóan oldódó készítmény más növényvédő szerekkel jól keverhető.

Malagrow labor
Túltelítési kísérlet a laborban: az ajánlott koncentráció sokszorosa is oldatban marad (forrás: Malagrow)

Mikroelempótlásra hatékony megoldás lehet a Brexil Mix is. A termékcsalád növényi eredetű kelátokba köti a mikroelemeket, amelyek hasznosulását a mikrogranulált formuláció és párolgáscsökkentő is segíti. A termék üledékmentesen oldódik, és fitotoxikus tünetek nélkül, gyorsan szívódik fel a levélen keresztül. Alkalmazását hirtelen megugró tápanyagigény esetén javasolják, célszerűen szárbaindulás után és virágzás előtt. Ekkor a talaj makroelemeinek hasznosulását is fokozni tudjuk vele.

Nincs stresszmentes tenyészidőszak

Az előadók kitértek az olyan környezeti stresszekre is, amelyek időjárási helyzetekből, de akár a technológiából is fakadhatnak, és ezek tompítására ajánlottak megoldást. Ennek jelentőségét az adja, hogy a növény gyorsan és kis energiabefektetéssel tud átlendülni a kritikus helyzeteken, és ismét saját fejlődésére „koncentrálhat”. A tápanyagok jobb hasznosulása és a stresszből való gyors kilábalás megmutatkozik a megnövekedett hozamokban és a javuló áruminőségben.

gyomirtó fitoxikus tünet
Gyomirtó szer fitotoxikus hatásainak kivédése (forrás: Malagrow)

Juhász György területi képviselő példaként hozta fel a posztemergens gyomirtással gyakran együttjáró fitotoxikus tüneteket (lásd szulfonilureák, trianzinszármazékok…). A cég által 2020-ban meghonosított technológia szerint 1 liter Megafol tankeverékbe juttatásával teljesen kivédhetők a gyomirtás melléktünetei. A biostimulátor egyéb stresszhelyzetekből (jégverés, napégés, aszály, viharkár stb.) is gyorsan kihozza a növényt (gyógyító, kuratív hatás). A látványos regenerálódás nagyrészt annak köszönhető, hogy a növénynek kevesebb energiát kell fordítania a gyomirtó-hatóanyagot bontó fehérjekomplex szintézisébe, hiszen ehhez félkész építőkockákat kap.

Ugyanezt a mankót használja a növény a többi környezeti stressz legyűrésekor is. Tavaly Borsod megyében a Megafol segítségével sikerült az aszály ellenére 2,8 t/ha-os átlagot produkálni napraforgóban. A hasonló eredményekhez azonban az kell, hogy a vetéstől a termékenyülésig támogassuk a növényt a kritikus életszakaszokban. Derecskén 2022-ben a technológiai sort a Micro NP starterrel kezdték, majd Megafollal támogatták a szárbaindulást, végül Megafol+Boroplus kombinációval (Olajos csomag) a termékenyülést. Utóbbi magas bórtartalmával és aminosavakkal segítette a kötést. Végül a vegetációs időszakban lehullott mindössze 140 mm csapadék ellenére 3,1 t/ha-os átlag született a gazdaságban.

Malagrow-technológiával termelték azt a rekordméretű tököt is, melyről korábbi cikkünkben már írtunk. Olvassa el azt is!