fbpx

Még jobb, mint volt: itt az új Széchenyi agrár hitelprogram

Írta: Kohout Zoltán - 2022 június 27.

…nem pont ez a neve, de az új hiteltermék megtartja a korábbi beruházási hitelprogram minden előnyös tulajdonságát. A futamidő eztán is 10 év, és rendkívül kedvező, fix évi 1,5 százalékon vehető igénybe.

Fenntarthatóságot, technológiaváltás segít

Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Max néven új beruházásfinanszírozási eszköz áll a kis-és középvállalkozások rendelkezésére július 1-től. Az új hiteltermék megtartja a korábbi Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO termék minden előnyös tulajdonságát, így a futamidő továbbra is 10 év és a hitel a teljes futamidőre ezentúl is fix kamaton, rendkívül kedvezményes szinten, évi 1,5 százalékon vehető igénybe. A fenntarthatóságot, a technológiaváltást célzó beruházások magasabb támogatásban részesülnek, esetükben a támogatással csökkentett kamat mindössze 0,5 százalék évente. A kamat-, kezelési költség és kezességi díj támogatás igénybe vehető lesz – az ukránok elleni orosz háború okozta válság miatt – az Európai Bizottság által bevezetett átmeneti krízistámogatási jogcímen. Az új támogatási jogcímre történő áttérés, az alacsonyabb támogatási keretösszeg miatt a felvehető hitel összege legfeljebb 400 millió forint.

Erre lehet felhasználni

Mezőgazdasági termeléshez, vagy erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó  beruházásnál a hitel felhasználható a szántóföldi növénytermesztéshez szükséges erő- és munkagépek beszerzésére, öntözési beruházások finanszírozására, tenyészállat beszerzésre, termőföld vásárlásra, mezőgazdasági termeléssel, vagy erdőgazdálkodással foglalkozó vállalkozásokban történő tulajdonrész vásárlásra, illetve ezen beruházásokhoz kapcsolódó forgóeszköz finanszírozásra. Ezen kívül a Vidékfejlesztési Programból, a Stratégiai Tervből, vagy a Strukturális Alapok egyéb operatív programjából támogatást elnyert beruházások kiegészítő finanszírozására, továbbá hitelkiváltásra használható. A hitelhez az Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány akár 90 százalékos mértékű kezességvállalása kapcsolódik, mindössze 0,25 százalékos éves díj mellett.

A hitelterméket továbbra is a KAVOSZ Zrt. által működtetett regisztráló irodák forgalmazzák. Részletes információ a regisztráló irodákban és a www.kavosz.hu oldalon áll az érdeklődők rendelkezésére.

(forrás: AM)