fbpx

Pontpermetező zöldségekhez

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 09.

Két brit cég kifejlesztett egy pontpermetezőt hagymához, póréhagymához és sárgarépához. Ennek 60 fúvókája közül csak az működik, amelyik gyomot találhat el a sorok között.

pontpermetező
A 60 fúvóka közül csak az működik, amelyik gyomot találhat el a sorok között
(forrás: sp-ao.shortpixel.ai)

A Weedwizard pontpermetező a Techneat Engineering és a szoftverspecialista Tillet en Hague hároméves együttműködésének eredménye. A Tillet en Hague a kapálógépekhez gyártott kameratechnikájáról lehet ismert.

A pontpermetező három nagyfelbontású kamerát használ, amelyek egy 6 méter széles szórókereten helyezkednek el. A fúvókák 10 centiméteres távolságban vannak egymástól. A kamerák által rögzített képeket egy beépített processzor ezredmásodpercek alatt elemzi. Az algoritmus a legkülönbözőbb gyomokat képes azonosítani azok mérete, alakja és színe alapján, valamint meghatározza helyzetüket a kultúrnövény soraihoz képest. Ezt követi egy kis mennyiségű herbicid kifúvása a célpontra.

A pontkezelés lényege, hogy extrém kevés szermennyiséggel végezhető a gyomirtás, a felületkezelés hozzávetőleg 2 százalékára csökken a herbicidhasználat. A pontpermetező a sorok záródásáig és legfeljebb 25–30 cm növénymagasságig használható. A program nem öntanuló, csak az eddig betáplált adatok alapján végzi a gyomfelismerést.

Forrás: FutureFarming

Ez a cikk is érdekelheti a precíz permetezés témájában: Leeb-bizonyíték: jelentős spórolás pontos permetezéssel.