fbpx

A mesterséges intelligencia (AI) forradalmasítja a boripart: a szőlőültetvénytől a palackig

Írta: MezőHír-2023/11.lapszám cikke - 2023 november 20.

A mesterséges intelligencia befolyásolja a vásárlási szokásokat, a szőlőtermesztésfolyamatát és a borok megítélésének kritériumait.

A mesterséges intelligencia elfogadása

A boripar, mint sok más ágazat, forradalmat él át a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulási technológiák megjelenésével. A szőlőültetvények kezelésétől a bortermelésig, sőt a bormarketingig a teljes vertikumban megjelenik. Ez az átalakulás nemcsak hatékonyabbá és fenntarthatóbbá teheti a boripart, hanem javíthatja a fogyasztókhoz eljutó borok általános minőségét is. Ahogy a fejlett technológiák, például a mesterséges intelligencia alapúak egyre hozzáférhetőbbé válnak, a termesztők paradigmaváltást kezdenek tapasztalni a szőlőültetvények kezelésében.

A szinte naponta megjelenő innovációkban (a ChatGPT-től a precíziós mezőgazdasági szoftverekig és a szőlő egészségét figyelő szenzorokkal felszerelt eszközökig) az AI hatása egyre jobban érezhető. Ezenkívül az autonóm robotok és traktorok szőlőültetvényekbe történő integrálása jelentős előrelépést jelent az iparág fejlődésében. A következőkben azt tekintjük át, hogy a szőlő- és borágazat egyes területeire milyen hatással lehetnek az AI-n alapuló technológiák.

A szőlőültetvények kezelése

A borászoknak a tevékenységük során számos kihívással kell szembenézniük, gondoljunk csak például a kiszámíthatatlan időjárási körülményekre, a kártevőkre és a növényi betegségekre. A mesterséges intelligencia segíthet nekik leküzdeni ezeket a kihívásokat azáltal, hogy vele támogatott eszközöket használnak a szőlőültetvények megfigyelésére, valamint az öntözésre, trágyázásra vagy kártevőirtásra szoruló területek azonosítására, ezáltal javítva a szőlőtermést és a minőséget.

A szőlészetekben a betakarítási és ültetési technikák optimalizálására szintén segítséget jelent a mesterséges intelligencia. A legújabb innovációk eredményeinek kihasználása lehetővé teszi a borászok számára, hogy olyan adatvezérelt döntéseket hozzanak, amelyek javítják a terméshozamot, és hozzájárulnak a növényállomány egészségéhez. Az alábbiakban azt nézzük meg, hogy kifejezetten a termőterületen miként jelenhet meg a mesterséges intelligencia támogató erőként.

szőlő

Robotok: a jövő hírnökei

A gépesítés egyre fontosabb a bor- és szőlőipar számára, különösen mivel a gazdálkodók megoldást keresnek a munkaerőhiányra és költségek optimalizálására. A gépesítés felé való elmozdulás a gépi betakarítás általános alkalmazásával kezdődött. Ma már a technikai fejlődés ott tart, hogy a szakemberek a távirányítós és autonóm traktorok és robotok használatát vizsgálják olyan feladatokhoz, mint a gyomirtás, a talajjavítás és a metszés. Az autonóm gépek használatának egyik gyakran figyelmen kívül hagyott, de jelentős előnye az, hogy képesek rögzíteni a működésük során begyűjtött adatokat (beleértve adott esetben a fotókat is). Ez a funkció jelentősen megnöveli az AI-rendszerekbe betáplálható adatmennyiséget, rendkívüli módon kibővítve a gépi tanuláselemzés tudásbázisát, ami pontosabb ajánlásokhoz vezet.

Prediktív analitika: a szőlőtermesztés delphoi jósdája

A prediktív analitika a mesterséges intelligencia alkalmazásának egy másik ígéretes területe. Lehetővé teszi a szőlőtermesztők számára az összetett ökoszisztémák hatékonyabb kezelését. Ezek a mesterségesintelligencia-modellek előre jelezhetik az olyan problémákat, mint például a kártevők fertőzése, és korrekciós intézkedéseket javasolnak. Az érzékelők valós időben frissítik ezeket a modelleket, előrejelzéseket készítenek minden szőlőültetvény-parcelláról, és automatikusan felülvizsgálják az öntözési és permetezési ütemterveket. A prediktív analitika emellett megbecsülheti a terméshozamot és a szőlő minőségét, előre jelezheti a szélsőséges időjárást, megjósolhatja a kártevők és betegségek kitörését.

Az analitika kapcsán érdemes megemlíteni a német Fraunhofer Intézet SmartGrape projektjét, melynek célja egy kompakt mérőrendszer kifejlesztése a szőlő minőségének gyors, roncsolásmentes meghatározására. A kívánt borhoz szükséges alapanyag-minőség biztosítása érdekében a szőlőt kiválasztott minőségi paraméterek alapján kell jellemezni. Ennek a jellemzési folyamatnak könnyen végrehajthatónak kell lennie, nem szabad károsítania a szőlőt, és nagy mennyiségű információt kell szolgáltatnia. Az infravörös spektroszkópia különösen jól teljesíti ezeket a követelményeket.

Az infravörös spektroszkópia egy roncsolásmentes optikai technika, amely infravörös sugarat használ, hogy információt nyerjen a minta kémiai összetételéről. Ebben a projektben az infravörös fény középtartományát (MIR) használják a szőlő minőségének jellemzésére. Ez az infratartomány lényegesen magasabb információtartalmat szolgáltat, mint a rövidebb hullámhossz, így pontosabb a végeredmény is. Miután az infravörös spektroszkópia minden adatot és kémiai elemzést előállított, azok átkerülnek az AI által kiértékelt adatkészletekbe.

szőlőültetvény
A mesterségesintelligencia-modellek előre jelezhetik az olyan problémákat, mint például a kártevők fertőzése, és korrekciós intézkedéseket javasolnak

A bortermelési folyamatban

A borászok évezredek óta csiszolják tudásukat a hagyományos technikákra alapozva és nemzedékeken át öröklődő készségekkel. A mesterséges intelligencia közelmúltbeli integrációja azonban az innováció és a pontosság új szintjére emelte ezt az ősi mesterséget. A pincészetek gépi tanulási algoritmusokat használhatnak az erjesztés optimalizálására, ami a borkészítés kritikus lépése, amely jelentősen befolyásolhatja a végtermék ízét és minőségét. Az olyan tényezőkre vonatkozó adatok elemzésével, mint a hőmérséklet, a pH-szint stb. az AI segíthet a borászoknak az erjesztési folyamat finomhangolásában, hogy elérjék boraik kívánt ízprofilját. Sőt, lehetővé teszi a borászok számára, hogy új kombinációkkal és stílusokkal kísérletezzenek.

Ezenkívül mesterséges intelligenciával hajtott robotokat alkalmazhat a pincészetekben olyan feladatok elvégzésére, mint a szőlő válogatása és kiválasztása, amely munkaigényes folyamatnak számít, amit döntően, hagyományosan kézzel végeznek. Ezek a robotok gyorsan és pontosan válogatják a szőlőt olyan tényezők alapján, mint a méret, a szín és az érettség, így biztosítva, hogy csak a legjobb minőségű szőlőt használják fel a bortermelésben. Ez nemcsak időt és munkaerőt takarít meg, hanem konzisztensebb végterméket is eredményez.

Átformálhatja a bormarketinget

A borok palackozásával nem ér véget a mesterséges intelligencia feladata a borászatban, hiszen az árut el is kell adni. A hatékony értékesítéshez pedig marketingtevékenységre van szükség. Az AI a bormarketingben is új idők beköszöntét hozza. Már vannak olyan vállalkozások (mint például az amerikai Tastry), amelyek a mesterséges intelligencia segítségével évente több ezer bort elemeznek. Így hatalmas mennyiségű adatot generálnak annak érdekében, hogy a borászok és a kereskedők azok felhasználásával minél hatékonyabban tudják megcélozni a termékeik célközönségét.

Az említett Tastry technológiája dekódolja az aroma- és ízprofilokat a borok laboratóriumi kémiai elemzésével. Ezeket az adatokat a fogyasztói felmérésekből származó „szájízekkel” kombinálják, és több mint 92%-os pontossággal megmondják majd, hogy az adott bor milyen sikerre számíthat fogyasztói körben (vagyis hány pontra értékelik). Ez a hatékony eszköz értékes támogatást nyújthat a borászok és kiskereskedők számára az eladások javításához és ügyfélkörük bővítéséhez.

bor
Az algoritmusok megtanulhatják megérteni a fogyasztó saját, egyedi ízlését és preferenciáit

Bizalmi problémák

A mesterséges intelligencia integrálása a szőlő- és borágazatba nem mentes a kihívásoktól. Egyes kritikusok azzal érvelnek, hogy a mesterséges intelligencia használata a borkészítésben az ágazatot hagyományosan meghatározó emberi érintés és művészi képesség elvesztéséhez vezethet. A mesterséges intelligencia hívei azonban azzal érvelnek, hogy ezek a technológiák inkább javíthatják, mint helyettesíthetik az emberi szakértelmet, lehetővé téve a borászok számára, hogy mesterségük kreatív aspektusaira összpontosítsanak, miközben a mesterséges intelligencia a hétköznapibb feladatokat látja el. Az AI segíti a borászokat a folyamatok tökéletesítésében, olyan gyönyörű borok létrehozásában, amelyek kiegészítik az emberi kreativitást és szakértelmet.

A fenti, bizalmi problémáktól kezdve a meglévő rendszerek lecserélésének pénzügyi következményeiig számos leküzdendő akadály adódik. A borágazaton belüli innovációról nemrégiben világszinten elvégzett metaanalízis azonban pozitív összefüggést mutatott ki a pénzügyi teljesítmény és az új technológiák bevezetése között.

Jelen és jövő

Bár a mesterséges intelligencia a szőlő- és borágazatban való felhasználása még csak a kezdeti szakaszában jár, óriási lehetőséget kínál az iparág átalakítására. A szőlőtermesztés, a borkészítés, a szüret és a marketing optimalizálásának képességével az AI forradalmasítja a borról alkotott gondolkodásunkat. Ahogy a mesterséges intelligencia technológia folyamatosan javul, az elkövetkező években még több innovatív, a termelést támogató alkalmazásra számíthatunk.

A gépi tanulás varázslatának köszönhetően az algoritmusok megtanulhatják megérteni a fogyasztó saját, egyedi ízlését és preferenciáit, és összehasonlítani ezeket a lehetséges keresési eredményekkel. A jövő mesterséges intelligenciájú virtuális sommelierjei olyan jól ismerik majd az adott applikációt használó fogyasztót, hogy képesek lesznek a számára legmegfelelőbb bort ajánlani. Természetesen az AI jövője nagyon izgalmas, hiszen a mesterséges intelligenciával támogatott eszközöket a borélmény minden aspektusára (vásárlás, fogyasztás, véleményalkotás stb.) alkalmazzák, miközben képes is megváltoztatni azokat. Mindeközben az AI hatással van a bor csomagolására, értékesítésére és fogyasztókhoz való eljuttatására is.

Most, hogy a mesterséges intelligencia rendelkezik „látással” és természetes nyelvi feldolgozással, nem merész dolog azt feltételezni, hogy hamarosan más „érzékszervekkel” is rendelkezni fog, mint például az ízlelés és a szaglás. Ezzel a képességgel a mesterséges intelligencia képes lesz kritikákat és véleményeket írni a borról. Érdemes belegondolni abba, hogy például az internet hogyan forradalmasította a boripart az elmúlt két évtizedben. Hatással van a borokról megszerzett tudásunkra, befolyással bír arra, hogyan rendelünk és vásárolunk bort a webshopokból. Termelői oldalról pedig hogyan értékesítjük a bort a végső fogyasztóknak például a közösségi média platformjain keresztül. Amilyen széles körben és mélyen érintette az internet a borágazatot, az AI tekintetében is valami hasonlóra számíthatunk.

SZERZŐ: CZÉKUS MIHÁLY