fbpx

Hobbijárművek alkalmazása a mezőgazdaságban

Írta: MezőHír-2023/05. lapszám cikke - 2023 május 15.

Az utóbbi időben sok esetben – elsősorban kisgazdaságokban – a traktorok számos modernkori feladatnál átadják helyüket az úgynevezett hobbiterepjáróknak (ATV-knek).

A hobbiterepjárók nem helyettesíthetik a traktorokat, de néhány mezőgazdasági munkát megkönnyíthetnek még a nagyüzemi gazdaságokban is. Az ATV-k teljesítménye nem éri el a traktorokét, de kisebb méretük és sokoldaú terepjáró képességük lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy könnyedén, gyorsan utazzanak, és a rendelkezésre álló tartozékokkal kisebb munkákat elvégezzenek.

Quadok – a négykerekű motorkerékpárok

A mai négykerekű motorkerékpárokat „quadok”-nak nevezik, és az ATV (All Terrain Vehicle, magyarul mindenféle terepen közlekedő járművek) családjába sorolják őket. Ezek a járművek kezdetben sport-, turisztikai, terepjárás és egyéb hobbicélra készültek. A termékkínálat igen sokszínű, a gyerek-, sport-, szabadidős, munkavégző quadok közül most csak példaképpen mutatunk be néhány típust.

Honda FourTraxRecon ES TRX 250 TE quad

Az American Honda Motor Co., Inc. vállalat megkezdte a Honda FourTraxRecon ES TRX 250 TE típusjelzésű, nagy sikerű négykerekű motorkerékpárja frissített, 2023-as változatának értékesítését (1. kép). Ez a vállalat legkönnyebb több célú ATV-je, amely5 előre/1 hátra fokozattal, két sebességváltó-változatban készül, a hagyományos lábváltós ATV-egységgel vagy a Honda Electric Shift Programmal (ESP) a kormány bal oldalán kézi elektromos kapcsolással működtethető váltóval.

1. kép. A Honda FourTraxRecon ES TRX 250 TE quad 2023-as frissített változata (forrás: powersports.honda.com)

A Honda FourTraxRecon ES TRX 250 TE hátsó, kétkerékhajtású quad műszaki adatai: motor 229 cm3-es (furat 68,5 mm, löket 62,2 mm), 1 hengeres, négyütemű, léghűtéses, 2 szelepes, OHV-vezérlésű, karburátoros, szikragyújtású, elektromos indítású benzinmotor. A motor menetirány szerinti elrendezése (a főtengely) hosszirányú. Az első, rugózott, 130 mm elmozdulású, 22 × 7-11 méretű kerekek két lengőkarosak, a hátsó, rugózott, 124 mm elmozdulású, 22 × 10-9 méretű kerekek egy lengőkaros felfüggesztéssel rendelkeznek. A kerekek elöl-hátul hidraulikus dobfékkel vannak ellátva. A quad hossza 1905 mm, szélessége1334 mm, magassága 1069 mm, tengelytávja 1130 mm, hasmagassága 153 mm, az ülés talajtól való magassága792 mm, fordulási sugara 1,83 m, teljes tömege 198 kg (12 dm3 hajtóanyaggal). Rakodási kapacitás az acélpárkányokon elöl 15 kg, hátul 30 kg, vonóerő 227 kg. A kényelmet a habbal ellátott ülés, a láthatóságot LED-es első és hátsó lámpák biztosítják. A FourTraxRecon quadok több színben kaphatók.

TGB BLADE 1000i LTX EPS4 × 4 quad

A TGB (Taiwan Golden Bee) vállalat több quad terméket készít, például a TGB BLADE 1000i LTX EPS 4 × 4 típusjelzésű, nagy teljesítményű ATV-ket sport- és munkavégző feladatokra (2. kép).

2. kép. TGB BLADE 1000i LTX EPS 4 × 4 típusjelzésű, nagy teljesítményű quad (forrás: tgb-motor.fr)

Az új generációs TGB BLADE 1000i LTX EPS 4 × 4 gép alapkivitelben többek között elektromosan kapcsolható 2 × 4 vagy 4 × 4 hajtással, elöl-hátul elektromosan zárható két differenciálművel rendelkezik. A kiegészítő felszerelések között rendelhet a vásárló alumíniumfelniket, márkás Maxxis Bighorn gumiabroncsokat, kézvédőket, első gallytörőt, első és hátsó zárt vízálló csomagdobozokat, két különálló ülést, lábtartókat (utasnak is), LED-es mátrix fényszórókat, 12 V-os csatlakozóaljzatot, vonóhorgot és kiváló minőségű, 1400 kg vonóerejű csörlőt stb.

A TGB BLADE 1000i LTX EPS 4 × 4 quad műszaki adatai a következők: a jármű hajtását négyütemű, folyadékhűtésű, V2 hengeres, 997 cm3 lökettérfogatú (92 mm furatú, 72 mm löketű), 61 kW (83 LE) teljesítményű (7000 1/min fordulatszámon), elektronikus befecskendezésű (EFI) benzinmotor végzi. Az erőátvitel variátorszíjas CVT-sebességváltóval (motorfékkel) és hátramenettel rendelkezik. Az új alváz növeli az első és hátsó terepszöget, és nagyobb hasmagasságot biztosít. Az első-hátsó kerekek független lengőkaros felfüggesztésűek, és hidraulikus tárcsafékkel ellátottak. Az EVO lengéscsillapítók állítható rugó-előterheléssel rendelkeznek, a rugózott út elöl 260 mm, hátul 290 mm. Az első kerekek elektromos szervokormányzásúak. A gyári kerekek méretjelölése: elöl AT26 × 9-14, hátul AT26 × 11-14. A jármű hossza 2330 mm, szélessége 1200 mm, magassága 1290 mm, tengelytávja 1445 mm, tömege 451 kg, a benzintank térfogata 23 dm3.

A TGB BLADE 1000i LTX EPS 4 × 4 quad többfunkciós LCD-kijelzővel van ellátva. Ez megjeleníti a fontos funkciók digitális értékeit, mint például a motor fordulatszámát, a haladási sebességet, a maximális elért sebességet, az átlagos sebességet, a napi és teljes megtett távolságot, a benzinfogyasztást, a diagnosztikai és a hibakódokat, valamint minden alkalmazott fényjelzés szimbólumát.

Eco Charger Pioneer 4 WD

A brit Eco Charger vállalkozás 2011 óta készít villamos hajtású ATV-ket. Az Eco Charger Pioneer 4 WD típusjelzésű villamos quad a vállalat legnagyobb teljesítményű, többcélú terméke (3. kép).

3. kép. Eco Charger Pioneer 4 WD típusjelzésű villamos quad (forrás: ecochargerquads.com)

Az Eco Charger Pioneer 4 WD villamos quadot igáslóként tervezték, nemcsak sportcélokra, hanem mezőgazdasági munkavégzésre is. A jármű akár 40 km távolságot képes megtenni egy akkumulátortöltéssel, rekuperációs fékberendezéssel. Az elektromosan kapcsolható 2 WD vagy 4 WD hajtás és a differenciálzár, az elektromos szervokormány alapfelszerelés. Opcióként a gép többek között lítiumion-akkumulátorral, könnyűfém keréktárcsákkal, első csörlővel, vonóhoroggal, kézvédőkkel és egyedi színekben vásárolható.

Az Eco Charger Pioneer 4 WD villamos quad főbb műszaki adatai: a mikroprocesszorral vezérelt változtatható sebességű hajtást 15 kW max. teljesítményű állandó mágnesű villanymotor biztosítja, amely kapcsolható hátramenetbe és rekuperációs féküzembe is. A zárt AGM (savas) akkumulátor 72 V-os, 100 Ah-ás (7,2 kWh), és hálózatról tölthető. A jármű hossza 2150 mm, szélessége 1280 mm, magassága 1250 mm, tengelytávja 1320 mm, tömege 349 kg akkumulátorral együtt 520 kg.

A quad elöl-hátul hidraulikus tárcsafékkel és állítható rugózású, két lengőkaros kerékfelfüggesztéssel rendelkezik, a maximális haladási sebessége 50 km/h.

Quadok mezőgazdasági alkalmazása

A quadok leggyakoribb lehetséges munkavégzési feladatai címszavakban: gyors személyszállítás, kisebb tömegű anyagok és eszközök szállítása, pótkocsivontatás, állatetetés, kertekben és gyümölcsösökben mini traktorként munkát végezhet, hobbigazdaságban fűnyírás, pázsitápolás, levegőztetés, gereblyézés, seprés, boronálás, vetés, műtrágyaszórás, permetezés, a ház körül hó eltakarítása stb. A nagy teljesítményű hobbijárművekhez több cég gyárt mezőgazdasági munkaeszközöket és tartozékokat.

Logic OBS60 fedélzeti permetező

A brit Logic Manufacturing Ltd. vállalat számos mezőgazdasági eszközt készít ATV-khez. Például a 60 literes LOGIC OBS60 típusjelzésű fedélzeti permetezőcsaládot úgy tervezték, hogy elférjen egy quad hátsó csomagtartóján (4. kép). A 60 literes tartály villanymotor-hajtású két szivattyúval rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a választott 3-4-6 fúvókás szórókeretek 9,0 liter/perc, 2-3 bar nyomású permetezőszer-ellátását.

4. kép. LOGIC OBS60 típusjelzésű fedélzeti permetezőgép (forrás: logictoday.co.uk)

ABI-BS-GD-339 szórógép Az amerikai ABI Attachments Inc. vállalat jó minőségű eszközöket készít többek között ATF négykerekű motorkerékpárokhoz is. Az ABI-BS-GD-339 típusú (5. kép) vontatott, járókerék-hajtású univerzális szórógép alkalmas kertekben vetőmagvak, mész és műtrágya kiszórására, vadon élő állatok etetésére, téli utak sószórására stb.

5. kép. ABI-BS-GD-339 típusú vontatott, járókerék-hajtású univerzális szórógép (forrás: abiattachments.com)

A BS-GD-339 gép szórórészei korrozívállóak. A szórógép üres tömege 154 kg, magassága 1128 mm, szélessége890 mm, gumiabroncsmérete 16 × 8, szórási kapacitása 1,82–20 kg/0,1 m2(6,4 km/h haladási sebességnél), a vontató jármű szükséges teljesítménye minimum 14,8 kW (20 LE).

SZERZŐ: DR. VARGA VILMOS NY. OKL. GÉPÉSZ- ÉS VILLAMOSMÉRNÖK