fbpx

Paradicsomot nemesít a robotizált szedéshez a Syngenta

Írta: Szerkesztőség - 2023 május 14.

A Syngenta szerint az évek óta tartó munkaerőhiány miatt új megoldásokra van szükség a paradicsomtermesztésben. A robotika egyszerre ad választ a minőségi, egészséges és megfizethető zöldségelőállításra, hiszen a drága élő munkaerőből keveset igényel.

paradicsomszedő robot
A technológiát jól tűrő, betegségellenálló és zamatos fajtákat tesztelnek Hollandiában (forrás: Syngenta Vegetable Seeds)

Nemzetközi összefogással

Nagy kihívások előtt áll a paradicsomtermesztés világszerte: a rovarkártevők, a növénybetegségek, valamint a munkaerő-problémák is komoly gondot okoznak a termelőknek. A paradicsomot a mai napig emberi kézzel szedik, amely a teljes termelési költségek jelentős részét, akár a 30%-át is kiteheti. A költségeken felül a termelők egyre nehezebben találnak megfelelő munkaerőt.

A Syngenta zöldségvetőmag üzletága a közelmúltban közös projektet indított az amerikai Four Growers vállalattal. A kezdeményezés célja, hogy kevesebb élőmunkaerő-igény mellett lehessen a termést leszedni. A Four Growers GR-100 robotkombájnja már meg is kezdte munkáját a Syngenta üvegházaiban.

Fajta és gép összhangja

„A partnerségünk összeköti a genetikát az automatizálással. A robotizáció sikeressége a jövőben egyértelműen azon múlik, hogyan tud a technológia hatékonyan dolgozni a növényállományokban. Ezzel a partnerséggel olyan fajtákat tudunk nemesíteni, amelyeknél jól alkalmazható a robotizált betakarítás, így lehetővé teszi a termelők számára a sikeres technológiai fejlesztéseket is” – hangsúlyozta Ruud Kaagman, a Syngenta paradicsom kultúrákért felelős vezetője.

Eltérően a szántóföldön alkalmazott kombájnoktól, amelyek minden terményt egy menetben takarítanak be, a Four Growersnél fejlesztett robot és a mesterséges intelligencia lehetővé teszi, hogy egyenként válogassa ki és szedje le az érett bogyókat a gép – tette hozzá Brandon Contino, a Four Growers vezérigazgatója. Ehhez a Syngenta olyan genetikájú paradicsomnövényeket keres, amelyek a betegségekkel szembeni rezisztencián túl alkalmasak a gépi szedésre. A hollandiai kísérleti állomáson több mint 800 paradicsomváltozatot tesztelnek a technológiai tűrőképesség szempontjából és egyéb jellemzőik alapján.

További részletek: www.tomatovision.com oldalon.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Robotizálták a gombaszedést.

CÍMKÉK