fbpx

Árpa: veszik, mint a cukrot?

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 13.

Az ukrán takarmánygyártók éles árversenybe kerültek az árpaexportőrökkel. December vége óta 10 százalékot drágult ez a szemestermény, és még csak most jön a java. A magyar gabona mindenképpen jó pozícióból indul az olasz vevőkért, ezt ki kell használni.

árpaszemek
Idén is van rá igény (forrás: themaltmiller.co.uk)

Keresett takarmánygabona

Az év első 10 napjában az ukrán kereskedők már 150-160 ezer tonna árpára kötöttek exportszerződést, elsősorban spanyol és olasz vevőkkel, de Kína is rendelt belőle. Január folyamán több mint 200 ezer tonna termény kiszállítására is sor kerülhet. Ukrajna a háború előtti időkben sem értékesített soha ennyi árpát januárban, és az elemzők februárra is élénk keresletet valószínűsítenek.

Jó pozícióban a magyar árpa

Az ukrán árpakészlet január elején 3,5-3,6 millió tonnát tett ki, ez februárra 3,2 millió tonnára szűkülhet. Az exportárak 145–150 USD/t (50–52 ezer Ft/t) között vannak Odesszába leszállítva. A takarmánygyártók is emeltek az áraikon, és már ők is megadják a 42-43 ezer forintnak megfelelő hrivnyát a termelőknek. Az emelkedés üteméből az elemzők azt látják, hogy az 55 ezer forintnak megfelelő összeget is el fog érni a beszállított árpa ára. A magyar áru a jelenlegi szállítási díjak mellett mindenképpen jó pozícióban van az európai piacon.

Az ukránok mindenesetre arra számítanak, hogy az EU január 15-e után intenzívebben fogja vásárolni az ukrán szemest, hiszen a februári, márciusi takarmányellátást is biztosítaniuk kell a gabonában szegény tagállamoknak. Az árpa ára ebben az időszakban fogja elérni a csúcspontját – vélik az elemzők.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Sörárpa foglalhatja el a kieső búzaterületeket.