fbpx

Példamutató az ÖMKi és a drogérialánc együttműködése

Írta: Czékus Mihály - 2024 február 03.

Különdíjat nyert az ökológiai gazdálkodást támogató civil szervezet és a dm drogériahálózat a társadalmi felelősségvállalást elismerő DoingGood – CSR Awardon. A kiskertek bioművelését ilyen célnak ítélte a zsűri.

palántázás
Nemcsak fű lehet a kertben (forrás: ÖMKi)

Elvárt magatartás a jócselekedet

A Dooing Good jócselekedetet, helyes cselekvést jelent, a CSR (Corporate Social Responsbility) pedig egy vállalat társadalmi felelősségvállalását, ami mára nemzetközi szinten elvárt „magatartássá” fejlődött. A lényege, hogy az adott vállalkozás figyelembe veszi a társadalom érdekeit: tekintettel van a tevékenysége üzletfeleire, beszállítóira, alkalmazottaira és a környezetre kifejtett hatására, az etikus és fenntartható működést állítja középpontba. Egy magára valamit is adó vállalkozás számára presztízs értéke van annak, ha elkötelezettséget mutat a társadalom jóléte iránt.

Sok kicsi sokra megy

A DooingGood versenyt tavaly már a negyedik alkalommal hirdették meg Magyarországon. Az elmúlt néhány év tapasztalata azt mutatja, hogy a díjra pályázó cégek sokszor civil szervezetekkel együttműködve valósítják meg a társadalmi felelősségvállalást. A zsűri most is egy ilyen együttműködést jutalmazott különdíjjal, amikor a dm drogérialánc és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) közös munkáját ismerte el. A drogérialánc az ÖMKi „Neveld nagyra!” címet viselő programját támogatta, ami a hobbikertészeket szólítja meg növényvédelmi jótanácsokkal. Célja a biológiai módszerekkel művelt kiskertek számának növelése az országban, ezáltal az élelmiszer-biztonság és a biodiverzitás fokozása. A program 2023 tavaszától élvezi a dm támogatását.