fbpx

Megújult a Joker!

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 január 06.

Mindent mindennel lehet kombinálni

A mögöttünk álló év meglehetősen sok kihívással terhelte a termelőket. A tavaszi szárazság és az elhúzódó kelések fordítottja szolgált ősszel újabb meglepetéssel, ugyanis a sok csapadék miatt elhúzódott az aratás, majd így a búza vetése is. Azt lehet mondani, hogy a korai vetés szerencsésebb volt, mivel ezek a magvak már a nagy csapadékmennyiség előtt a talajba kerültek.

Azt még nem tudjuk, hogy ez a növényvédelem szemszögéből mit jelent, csak sejtjük, hogy több gomba elleni védekezésre lesz szükség. Az enyhe novemberben több helyen találkoztunk kabócával. Volt, aki védekezett ellene, és volt, aki nem. Ellenben, ha majd március-április folyamán odafigyelünk a lárvák kikelésére, és ekkor védekezünk, úgy majd csökkenthetjük a vírusnyomást.

A talajműveléssel is nagyban hozzájárulhatunk a talajhigiénia megőrzéséhez. Nagyon sok kórokozó és ezek hordozói a zöld növényzeten terjednek tovább. Nagyon fontos lenne, amit manapság egyáltalán nem látunk, például az árokpartok tisztán tartása. A tarlóhántás után a tarlóápolás elmaradása, a sokáig fennhagyott és megerősödött árvakelés a betegségek melegágya. A Horsch Joker rövidtárcsával nagyon sekélyen is el tudjuk végezni a tarlóhántást, és amikor megjelenik az árvakelés, akkor ennek a bedolgozását is. A talajművelés a kombájn mögött kezdődik! Nagyon fontos, hogy milyen tarlót hagytunk magunk mögött! Minél alacsonyabb, annál jobb! Amikor a bérkombájnos nem végez jó munkát, el kell küldeni, vagy meg kell fizetni azt a felárat, amibe kerül. Ennyire egyszerű.

 

Repce ultrasekély tarlóhántása
Repce ultrasekély tarlóhántása

Késhenger repcében, napraforgóban, takarónövényben
Késhenger repcében, napraforgóban, takarónövényben

Nagy mennyiségű takarónövény bedolgozása egy menetben
Nagy mennyiségű takarónövény bedolgozása egy menetben

Joker 8 RT Dupal RingFlex henger
Joker 8 RT Dupal RingFlex henger

 

A Joker az elmúlt év folyamán megújult. Mit jelent ez? Mindent mindennel lehet kombinálni, az alapfelszereltségtől, mint pl. kétsoros rövidtárcsa egy sor hengerrel, a dupla támasztókerék, dupla henger, aprító késhenger, a MiniDrill aprómagvető felszerelésig. A mellső késhenger, amely a hosszú szárat aprítja, egyengetősínnel is helyettesíthető, amely a szántások lehúzására alkalmas. A munkaszélességek is egységesítésre kerültek, így például a Joker 6 RT 6,15 m széles, tele tárcsától tele tárcsáig. A dupla soros kúpgörgős csapágyazás biztosítja a tárcsacsapágyak maximális élettartamát. Az egy karon két tárcsa továbbra is megmarad, ugyanis így biztosított, hogy a tárcsa a beállított szögét mindig megtartja, és a laza-kemény talaj váltakozásánál nem kóvályog ide-oda a keskeny felfogatáshoz viszonyítva. Ezenfelül az egy kar előnye, hogy nagyobb az átömlő keresztmetszet, és nagy mennyiségű szármaradvány esetében is tovább tud dugulásmentesen dolgozni. Lezáróhengerből a Horsch egy egész arzenált sorakoztat fel. A különböző egy-, illetve kétsoros hengerekkel a legjobban tudunk illeszkedni a különböző talajokhoz. A legújabb henger a dupla RingFlex, amely laprugós henger, nagyon jó az aprító hatása, és ezenfelül az egyik olyan henger, amellyel a szántóföldi higiéniát a legjobban be tudjuk tartani! Ez azt jelenti, hogy ha minél kevesebb földet viszünk egyik parcelláról a másikra, akkor a betegségeket vagy azok hordozóit sem szállítjuk. Erre is egyre jobban oda kellene figyelni, amennyiben maximalizálni szeretnénk a nyereségünket.


Egy Jokerre a termelőnek mindig szüksége van!

 

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN +36-30/743-0302