fbpx

Védővámot vagy uniós termelést követelünk Ukrajnától

Írta: Szerkesztőség - 2024 január 16.

Kelet-Európa védővámokat követel az ukrán agrártermékkel szemben, és az uniós termelési előírásoknak való megfelelést hiányolja.

ukrán farmer
Ukrajna igyekszik, de csak hellyel-közzel termel úgy, mint az EU (forrás: globalfarmernetwork.org)

A piacvesztés bizonyítható oka: Ukrajna

2022 júniusában az Európai Unióba felfüggesztette az ukrán importra vonatkozó vámokat, kvótákat és egyéb kereskedelmi védelmi intézkedéseket. Azóta a frontországok gazdálkodóinak a kedvezőtlen időjárás mellett a magas termelési költségekkel és az Ukrajnából érkező megnövekedett agrárimport piaci hatásaival is meg kell küzdeniük. Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia agrárminiszterei levélben mutatták be Brüsszelnek az ukrán agrártermékek exportdinamikáját az EU-ba és ennek következtében országaik piacvesztését.

Vagy úgy termel, mint mi, vagy ne exportáljon ide

Az öt határmenti ország a szükségleteiknél lényegesen több búzát és kukoricát képes termelni, ezért hozzájárul az európai élelmezésbiztonsághoz. Brüsszelnek ezért a legérzékenyebb mezőgazdasági termék esetében védővámot kellene bevezetnie – emelte ki Nagy István agrárminiszter. Továbbá Brüsszelnek érvényesítenie kell az uniós mezőgazdasági előírásokat az európai fogyasztóknak kínált valamennyi termék esetében. Az agrárminiszterek felszólítják a Bizottságot, hogy készítsen jelentést arról, hogyan felel meg Ukrajna termelési gyakorlata az uniós előírásoknak.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Ukrajna: a háború hatása az exportra annyi, mint egy aszályé?