Itt a meggyszezon, használjuk ki!

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 03.

Javában tart a meggyszezon, minden boltban és piacon beszerezhető az édes-savanykás gyümölcs, ami tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal. Természetesen jótékony hatásai akkor érvényesülnek a legjobban, ha nyersen fogyasztjuk, de készíthetünk belőle süteményeket, hideg leveseket vagy akár hűsítő turmixot és fagylaltot is.

 

 

Igazi szupergyümölcs

A meggy 17 típusú antioxidánst és rengeteg élelmi rostot tartalmaz. Frissítő hatású, segíti a jó alvást, és lassítja az öregedést. Hozzájárul a szervezet cukorszintjének és vízháztartásának optimális működéséhez, s hatékony alapja a méregtelenítőkúráknak is.

Magnéziumtartalma javítja a szív munkájának hatásfokát, teljes értékű B-vitamin forrásként gyorsítja a gyógyulást légzőszervi megbetegedések, megfázás esetén, A-vitaminja pedig az immunrendszer működését támogatja.

 

Meggyes rétes pirított dióval és friss bazsalikommal

A zöldségeknek, gyümölcsöknek igazi varázslatos ereje van, és nagyon fontos, hogy ezt a gyerekekkel is minél kisebb korban megismertessük. Fogyasztásukkal nagyon sokat tehetünk az egészségünkért, és erre mi, szülők tudjuk leginkább megtanítani a gyerekeinket, mondja Wolf András, az Európai Friss Kalandok kampány nagykövete. A sztárséf kifejezetten figyel rá, hogy gyermekei megismerjék, és szívesen fogyasszák a gyümölcsöket és zöldségeket.

A közös sütés-főzés mindig jó móka, amit Wolf András is nagyon élvez. Legutóbb egy finom meggyes rétest készített együtt a fiúkkal, amit pirított dióval és friss bazsalikommal „dobtak” fel. A sztárséf ajánlja mindenkinek ezt a kis újítást, érdemes megkóstolni a meggyes rétest kicsit másként.

Az Európai Friss Kalandok program további különleges zöldség- és gyümölcsreceptjei megtalálhatók a www.frutti-veggi.hu weboldalon.

 

Hazánk az unió legjelentősebb meggybefőtt előállítója

Magyarország az Európai Unió második legnagyobb meggytermelője, és a legjelentősebb meggybefőtt előállítója. Ezt a magyar meggynemesítés eredményeként kizárólag hazai fajtákból érjük el, amelyek igazi hungarikumnak számítanak. A legnépszerűbb fajták az Érdi bőtermő és az Újfehértói fürtös, de igen kedvelt fajta a Debreceni bőtermő és a Kántorjánosi, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.