fbpx

Na, most megy el az ukránok kedve a repcétől!

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 28.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) szerint a következő szezonban csökkenni fog a repcével bevetett terület a világban, de legfőképp Ukrajnában.

repce télen
Ukrajna is rengeteg esőt kapott, de nem ez a baj, hanem a terményárak (fotó: Horizont Média)

Áresés után

Tavaly sok volt a repce Európában, beleértve Ukrajnát is. Az árak ennek is köszönhetően nagyot zuhantak. A nyereséges repcetermelés megkérdőjeleződött a gazdálkodók számára. 2023 őszén mindezt olyan időjárási helyzetek tetézték, ami több országban a terület csökkenéséhez vezetett. Az elemzők úgy látják, idén ősszel a globális repceterület 42,4 millió hektárra csökkenhet (-2%). Ez azonban még mindig meghaladja a hosszú távú átlagot.

repce területe
Forrás: IGC

Több lesz az orosz repce, mint az ukrán

Az előrejelzés szerint az EU-ban 2,7 százalékkal, 6 millió hektárra zsugorodik a repce vetésterülete, hacsak közben az élénk kereslet meg nem emeli az árakat és ezzel a vetési kedvet. A fekete-tengeri térségben is kisebb lesz a növény területe, különösen Ukrajnában, ahol 20 százalékkal csökkenhet a bevetett terület. (A Mezőhír tavaly júniusban írta meg: Repce: ez az utolsó év az ukrán cunamiból.) Az ok a költségek és bevételek felborulása, röviden: a repcével elérhető nyereség esése.

Az oroszok könnyebben tudták értékesíteni a terményeiket, így kevésbé is ment el a kedvük a repcétől. A becslések szerint idén ősszel nagyobb területen vethetik el, mint az ukránok (2 millió ha vs 1,6 millió ha).