fbpx

Európa élvonalában a hazai napraforgótermesztés

Írta: Szerkesztőség - 2024 április 13.

A napraforgóvetőmag területén piacvezető Syngenta előrejelzése szerint a tavalyi, rekordnagyságú 700 ezer hektárhoz képest némileg csökken idén a napraforgó vetésterülete, ám hazánk ezzel is stabilan az európai élvonalban van. A vállalat idén is folytatja a „6 tonna programot”, melynek célja a hektáronkénti termésátlag növelése.

napraforgótábla
Jó tábla, jó hibrid, jó időjárás – és megvan az 5-6 tonna (forrás: Syngenta)

Csökkenő profit

Az agrárpiaci előrejelzések szerint Európát tekintve csökkenni fog a vetésterület a nagyobb napraforgó termesztő országokban, de jelenleg még nagy a bizonytalanság. (Az USDA szerint például nem csökken – a szerk.) A csökkenést az alacsony terményár, a lassan mozgó készletek és a mérséklődő termelői profitabilitás okozza.

A napraforgópiac fő szereplői Oroszország és Ukrajna, a kontinensen őket Románia, Bulgária, Franciaország és Magyarország követi. Az orosz-ukrán háborús konfliktus mindenképp hatással lesz az európai mezőgazdaságra, főleg a szántóföldi növényekre, tekintve, hogy az ukrán export a gabona és olajos növények területén az Európai Unió felé fordult, nehezen leküzdhető versenyt okozva ezzel a tagországok termelőinek.

Hazánkban a napraforgó szinte folyamatos növekedésben volt az elmúlt 20 évben, és előfordult, hogy a terület már meghaladta a 700 ezer hektárt is. Magyarországon is kisebb vetésterületre számítanak a szakértők a korábbi évekhez képest. A prognózis szerint 600-650 ezer hektár közé várható az idei vetésterület. A napraforgót döntően olajként (étkezési és ipari) és a feldolgozásból származó takarmányként, valamint kisebb részét étkezési és madáreleség célú napraforgómagként használják fel. A belföldi felhasználás mellett fontos exportcikkünk.

Kihívások és lehetőségek

„Az egyre gyakoribb és kiszámíthatatlan időjárási anomáliák nagy kihívások elé állítják a termelőket. Ugyanakkor a szektor számára kedvező, hogy az utóbbi időben megnőtt az igény az napraforgóolaj iránt. Az országos termésátlagunk kiemelkedő a szomszédos országok között, nem utolsó sorban a magyar termelők tudásának, szakértelmének, tapasztalatának, az újításra való nyitottságának és technológiai fegyelmének köszönhetően. A Syngenta világelső a napraforgó nemesítésében, így minden esély megvan arra, hogy termelőinkkel együtt tovább növeljük a büszkeségre okot adó, magas országos termésátlagot” – ismertette Ácsné Dr. Szekeres Dóra, a Syngenta napraforgó-kampánymenedzsere.

Hazánkban a harmadik legfontosabb szántóföldi növény a napraforgó, amely a klímaváltozás hatására szélsőségessé váló csapadékhoz is az egyik legjobban adaptálódó növényünk. A befektetés megtérülése relatíve biztonságosabb, alacsonyabb termelési költség jellemzi hektáronként, mint például a kukoricát. Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási anomáliák és hőségnapok a napraforgót kevésbé érintik, mint a kukoricát vagy a repcét.

Hosszúpályiban már átlépték a 6 tonnát

A jó hibrid kiválasztása nagyon fontos. A Syngenta nemesítői mindig az adott ország körülményei között legjobban teljesítő, a megújuló kihívásoknak ellenálló hibridek nemesítésére törekednek. A genetikai előrehaladásnak és a javuló termesztés-technológiának köszönhetően a napraforgó termelésében végbement egy intenzifikáció, ezáltal a termésátlag is emelkedett. A magyarok e téren kiemelkedő számokat hoznak. 2019-ben például világrekordot ért el az ágazat a 3,03 t/ha országos átlaggal és azóta is többször sikerült megközelíteni ezt a szintet.

A napraforgóvetőmag piacát 60 százalék feletti részesedéssel vezető vállalat „6 tonna programjának” célja, hogy a termelők minél jobban ki tudják aknázni a Syngenta-hibridekben lévő magas terméspotenciált, és emellett a termésnövekedés profitábilis is legyen. Éppen ezért a termelőkkel közösen, együtt fejlődve finomítják a termelés technológia elemeit.

A termésátlagot nagymértékben befolyásolja az időjárás, a vízkészlet, illetve a talajadottság. Ezt mutatja az is, hogy a 2022-es száraz évben alacsonyabbak voltak a „6 tonna programban” elért termésátlagok. Ekkor hárman értek el 5 t/ha feletti termésátlagot. A sokkal kedvezőbb időjárású 2023-as évben már 11-en büszkélkedhettek 5 és 6 t/ha közötti terméshozammal. Az egyik termelő pedig Hosszúpályiban a Sureli hibriddel 6,4 t/ha terméshozamot ért el 7 hektár átlagában.

Idén is folytatódik a „6 tonna program”

„Az idei év már a harmadik lesz, amikor a talajok 0–90 cm-is tartományában a vízben oldható sók és az ásványi nitrogén tartalmát mérjük. A három markánsan eltérő évben rengeteg adatot gyűjtöttünk országszerte. Ezek már értékelhető mennyiséget jelentenek ahhoz, hogy a lehető legpontosabban tudjuk majd megmondani, mi kell a napraforgónak” – mondta Szeleczki Attila fejlesztőmérnök. A szakember hangsúlyozta: a program már bizonyította, hogy a 6 tonnás teljesítmény nem lehetetlen elvárás, de a tábla adottságai között legjobban teljesíteni képes hibrid megléte elengedhetetlen hozzá.

Emellett a jó területi adottság is nagyon fontos, ugyanakkor az időjárás nagymértékben befolyásolja a terméshozamot, ennek hatásait a megfelelően elvégzett agrotechnológiával csökkenteni lehet. Ezek mellett a napraforgó kiváló tápanyag-hasznosító képességének köszönhetően mindenképpen kerülendő a túlzó tápanyagellátás, hiszen nem csak a költséget növeli, de hátrányos hatása is lehet a termésre és az olajtartalomra. Éppen ezért érdemes vizsgálni, hogy mi van a talajban, és csak a hiányzó mennyiséget pótolni. Nem érdemes a napraforgót elkényeztetni.

Syngenta