fbpx

Növekedési pályán az AGCO/Fendt

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 25.

A Fendt világszerte stabil növekedést mutat, mind a traktorértékesítés területén, mind a teljes Fendt Full Line programban. A további sikerek érdekében a Fendt jelentős összegeket fektet be a kutatásba és a fejlesztésbe, különös tekintettel a digitalizálásra és a „Fendt 2020”-stratégiába.

Peter-Josef Paffen, a Fendt EME igazgatóhelyettese és az AGCO/Fendt igazgatótanácsának elnöke a 2018. augusztus 22-én Würzburg mellett, Wadenbrunnban megtartott AGCO/Fendt sajtótájékoztatóján elégedett volt a jelenlegi piaci és üzleti teljesítménnyel: „Az európai mezőgépgyártás gazdasági környezete még mindig jó, biztató. A CEMA Business Barométer havi mérőszámai „boom-fázisban” vannak 2018 első hét hónapjában” – mondta az AGCO/Fendt sajtótájékoztatóján. Megjegyezte azonban, hogy az elmúlt négy hónapban a kissé csökkenő értékek azt jelezhetik, hogy a felső csúcsot elérte az iparág. „Voltak és vannak olyan régiók Európában, amelyek jó és nagyon jó terméshozamokkal rendelkeznek, de szélsőséges aszály van Németország középső, északi és keleti részén. A nagyon korai betakarítás és a kapcsolódó alacsony hozamok a gazdálkodók számára erősen jelentkeznek az eredményben. Most minden attól függ, hogy a mezőgazdasági termékek piaci árai és a gazdák jövedelmei hogyan alakulnak az elkövetkező hónapokban.”Jó piaci helyzet Németországban A német traktorpiac továbbra is a Fendt legnagyobb egységes piaca. Az éves termelés körülbelül egyharmadát németországi vásárlóknak szállítják. „A Fendt 2018 első felében első a forgalomba helyezett traktorok számát (3050 db) illetően, ami egyben 24,2 százalékos piaci részesedést jelent. Ez 0,6 százalékponttal több, mint egy évvel korábban” – mondta Paffen, rámutatva, hogy a szövetségi közlekedési hatóság a németországi traktorok nyilvántartásáról szóló hivatalos statisztikáit jelenleg egyszeri különleges hatások befolyásolják, így nem felelnek meg a tényleges piaci eseményeknek. Az új regisztrációk jelentős csökkenése 2018 első félévében 10,7 százalék volt, ami annak tudható be, hogy 2017 decemberében jelentős mennyiségű korai forgalomba helyezés történt, és a régi uniós szabályok szerint forgalomba helyezett traktorok többsége 2018 elején került ki a piacra.
„Nagyon örülünk annak is, hogy a 300 lóerősnél nagyobb traktoraink – a Fendt 900 és a Fendt 1000 Vario – kitűnő elfogadottsággal bírnak a piacon. Ebben a teljesítményszegmensben a Fendt első helyet foglal el közel 40 százalékos piaci részesedéssel és 366 forgalomba helyezett traktorral” – mondta Paffen, aki hangsúlyozta: „A cél az, hogy tovább javítsuk a Fendt piaci részesedését Németországban az év végéig.”

A vonzó paletta meggyőzte Nyugat- és Közép-Európát

A nyugat- és közép-európai régió továbbra is a Fendt legfontosabb értékesítési területe. „2017-ben az európai mezőgazdaság számos régiójában és termékkörzetében jellemző javuló gazdasági körülmények a traktorok és a mezőgazdasági gépek iránti kereslet növekedéséhez vezettek. Ez a trend 2018 első felében folytatódott. Örülünk annak, hogy a Fendt piaci részesedése a fejlődő piacokon tovább növekszik.
A Fendt jelenleg gyorsabban növekszik, mint a piac. Márkánk a 8,6%-os piaci részesedéssel új csúcsot ért el 2017-ben, és 2018-ban először elérhetjük akár a 9%-os piaci részt.  Ez elsősorban a teljes és vonzó traktorkínálatunknak köszönhető, amely 70 LE-től akár 517 LE-ig terjed, és a profi felhasználók számára bármely területen tökéletesen megfelelő traktorokat kínál. Független európai Fendt-forgalmazó partnereink is meghatározó szerepet játszanak a sikerben. A Fendt értékesítési hálózat folyamatos fejlesztése és bővítése további hajtóerő számunkra, főként a meghatározó piacokon, Franciaországban és Olaszországban. Franciaországban megszilárdítjuk harmadik helyünket, amelyet először 2017-ben értünk el. Olaszországban jó esély van arra, hogy – a cég történetében először – meghaladja az 1000 db-ot az eladott Fendt traktorok száma. Lengyelországban a forgalmazói hálózat átalakítása is kedvező eredményeket mutat, 2018 végéig ott is országos Fendt kereskedői hálózattal fogunk rendelkezni. Lengyelországban célunk, hogy a piaci részesedésünket az elkövetkező években 5 százalékra növeljük.”


Cél: 2020-ig 20 000 traktor

„A 2017-es nagyon jó év volt a Fendt számára. Amint azt bejelentettük, 10%-kal növeltük a traktorok értékesítését, 15 020 egységre. Ez a fejlődés az idei évben folytatódik. 2018 végéig 16 800 darab traktor eladására számítunk, ami újabb 12 százalékos pluszt jelent. Ez pedig jól illeszkedik a Fendt 2020 – stratégia célkitűzésébe: 20 000 traktor értékesítése 2020-ban” – mondta Paffen.
„A Fendt vállalati kultúrájában mélyen beágyazott helye van a kutatási és fejlesztési csapatnak. Itt hozzák létre a jövőben használható és hasznos termékeket és technológiákat. Közben mintegy 500 mérnök dolgozik a traktorok és a silózógépünk új- és továbbfejlesztésén. Fejlesztési költségvetésünk az idén első alkalommal meghaladja a 70 millió eurót.”

Az AGCO/Fendt a digitalizáció útján

„Ma a digitalizálás az élet szinte minden területét, illetve az üzleti élet minden területét érinti” – mondta Paffen, hangsúlyozva: „Az új digitális világ teljesen megváltoztatja a modern cégeket. Az AGCO és a Fendt sem kivétel ez alól. Két évvel ezelőtt azAGCO igazgatótanácsa úgy döntött, hogy felépíti az új AGCO Digital Centert Marktoberdorfban. Ez a DCX (Digital Customer Experience) csapat alapozza meg a jövőbeli digitális összeköttetésünket forgalmazóinkkal és a végfelhasználóinkkal.
E területen is elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy a legjobb megoldásokat kínáljuk az iparágban. ”Több hónapos előkészületek után a DCX projekt 2018 márciusában kezdődött. Időközben Marktoberdorfban több mint 100 alkalmazott dolgozik e csoportban együtt a többi AGCO telephely szakértői csoportjaival világszerte. A DCX-csapat világszerte 260 taggal rendelkezik.

Fendt Future Farming

A prezentáció végén Paffen bemutatta a jövőbe mutató projektek: a Fendt Xaver robot, a Fendt e100 Vario és a Precision Planting jelenlegi állapotát. „A Xaver robot világszerte nagy érdeklődést váltott ki a 2017-es Agritechnica kiállításon való bemutatása óta. Egy hét sem telik el anélkül, hogy valaki ne kérne részletesebb információkat vagy interjút e témában. A Xaver egy rendszerplatform a könnyű, nagypontosságú feladatokhoz. E robotraj képes lesz kiegészíteni az intelligens, nagyméretű traktorokat, és hatékonyabban, rugalmasabban és precíz módon képes lesz elvégezni bizonyos feladatokat, mint például a vetés, a mechanikai gyomirtás, tápanyag-utánpótlás és a növénymegfigyelés. Az elkövetkező évben a vetőegység és a robot következő fejlesztési szakaszát tervezzük kipróbálni a gyakorlatban. A Fendt e100 Vario akkumulátorral működő kompakt traktor vonatkozásában is érezzük az élénk érdeklődést. A világ vezető környezetvédelmi technológiákkal foglalkozó szakvásárán, (IFAT), Münchenben, 2018 májusában számos konkrét megkeresés érkezett a traktorra az önkormányzatoktól.
Ahogy korábban, úgy ma is meg vagyunk győződve koncepciónk jövőbeli sikerességéről. Az aktuális nagyteljesítményű akkumulátorokkal egy kb. 50 kilowattos traktor jól működtethető kommunális használat során. Az év végén legyártjuk a következő e100 Variókat, és tavasszal ezek gyakorlati tesztelése is megkezdődik.”

SZERZŐ:
FM