fbpx

Új technika az ammónia és kálium kinyerésére

Írta: Czékus Mihály - 2024 január 23.

A Wisconsin-Madison Egyetem tudósai által vezetett kutatócsapat olyan új technikát fejlesztett ki, amely segíthet a gazdáknak hasznos tápanyagokat kivonni az állati trágyából. Azon túl, hogy ezzel csökkenthető a víz- és levegőszennyezés, a trágyából olyan termékeket lehet létrehozni, amelyeket értékesíthetők.

Már lenne hozzá elég helyben termelt áram

A szervestrágyából felszabaduló ammóniagáz nemcsak káros levegőszennyező, hanem üvegházhatású gázzá (dinitrogén-oxid) és vízszennyező nitráttá alakulhat át. Bár maga a trágya is jó tápanyag-visszapótló, de a kijuttatása költséges és logisztikailag nehéz. Így a kutatók szerte a világon olyan megoldásokra vadásznak, amelyek segítségével koncentráltabb és értékesebb trágyákat hozhatnak létre.

A napsugárzás ma már szinte minden farmon hasznosítható energiaforrás, ezért a kutatások egy része elektrokémiai folyamatokra alapoz, de ezek eddig nem bizonyultak elég hatékonynak az ammóniumionok kivonására. Most a Wisconsin-Madison Egyetem kifejlesztett néhány speciális elektródát, amelyek kifejezetten az ammóniumionokat célozzák meg.

kutatás
A kutatócsapat olyan új technikát fejlesztett ki, amely segíthet a gazdáknak hasznos tápanyagok, például ammónia és kálium kinyerésében az állati trágyából. 

Jó a hatékonyság

A nikkel alapú elektródát közvetlenül a trágyalébe helyezik, ahol az az ammónium- és káliumionokat kivonja. A tápanyaggal megtöltött elektródát ezután egy olyan eszközbe helyezik, amelyik elektromos energia segítségével felszabadítja az ammónium- és káliumionokat. A kis mennyiségű trágyalével végzett próbaüzemek során az ammónia több mint felét visszanyerték az első körben, két ciklus után körülbelül 85%-os visszanyerési rátát sikerült elérni.

A Nelson Környezettudományi Intézet által elvégzett környezetelemzés szerint egy 1000 egyedes tehenészet több mint 50%-kal csökkentheti az ammónia kibocsátását a rendszer bevezetésével, miközben jelentősen csökkenti a nitrát mennyiségét is. A következő feladat a technológiai beillesztése valós termelőközegbe, és egy szántóföldi kijuttatásra alkalmas termék létrehozása.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Műtrágya helyett vizelet? A kisdolog is nagyot lendíthet.