fbpx

A spanyol kajszi húzza fel az uniós termést

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 28.

Április 24-én, az Europêche nyilvánosságra hozta az idei kajszitermésre vonatkozó számításait. Eszerint Európa egészét tekintve stabil termelés várható, de az egyes országok terén nagyok a kilengések.

kajszi terméskezdemény
Hazánkban régiófüggő, hogy mennyire károsodott a fagyban a kajszitermés (fotó: Horizont Média)

Az idei uniós kajszitermés várhatóan megközelíti az 524 ezer tonnát, ami megegyezne a tavalyival, de az elmúlt öt év átlagát tekintve (amelyikben súlyos aszályok is voltak) 2 százalékos javulást jelent.

A két legnagyobb termelőnél jó kajszitermés várható

A legjelentősebb termelő, Olaszország a tavalyihoz hasonló mennyiséget, nagyjából 214 ezer tonna barackot takaríthat be idén. Ez 7 százalékkal marad el a 2018-2022 -es évek átlagától. Az elemzők hozzáteszik: Olaszországban fokozatosan csökkent a kajszi termőterülete.

A második legnagyobb termelő Spanyolország. Itt bő 134 ezer tonna sárgabarackot takaríthatnak be, régiónként egyenetlen előrejelzéssel. Katalónia 7 százalékos növekedéssel 12 ezer tonna barackot szüretelhet idén. A tavalyi aszály után összességében 46 százalékkal nőhet a spanyol kajszitermés, és az ötéves átlagtól is 29 százalékkal jobb lehet. (Lásd még: Rekordtermést várnak a spanyol kajszitermelők.)

EU kajszitermés
Forrás: freshplaza.com

A dobogó harmadik fokán nagy a visszaesés

Figyelemre méltó a francia termelés visszaesése. Itt tavaly csúcstermés volt, amit nem szokott újabb rekord követni, pláne, hogy az idei szezon furcsa időjárási helyzeteket hozott (meleg tél sok esővel, most pedig hideg). Szűk 88 ezer tonna termést várnak itt a szakemberek, ami 29 százalékos csökkenés a 2023. évi eredmény után. Az ötéves átlagtól pedig 13 százalékkal maradhat el a francia kajszimennyiség.

Így a görög kibocsátás egy szintre kerülhet a franciával. Itt 87,5 ezer tonnás terméssel kalkulálnak, ami 6 százalékkal kevesebb az előző évinél, de 13 százalékkal több az ötéves átlagnál.

A várható magyar termésről április elején írtunk, itt: Végre egy normális kajszitermés!

CÍMKÉK