fbpx

Ismét siker volt a gazdanapok a szakma és a látogatók körében

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 11.

Színes programkínálattal, nem kizárólag a gépesítésre és szántóföldi növénytermesztésre fókuszálva 36. alkalommal aratott sikert a Bábolnai Gazdanapok szeptember 7-9. között. A nagy múltú kiállítás a hagyományaira építkezik, de évről évre igyekszik megújulni, egyben követi az agrártársadalom változó igényeit. 

Bábolnai Gazdanapok, 2023
A kiállítók és a látogatók döntő többsége minden évben visszatér

Az üzletben nincs barátság, de bizalom nélkül nincs üzlet

A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. méltán büszke az elismertségre, melynek ékes bizonyítéka, hogy a kiállítók és a látogatók döntő többsége minden évben visszatér, számon tartja a rendezvényt.

Az üzletben nincs barátság, de bizalom nélkül nincs üzlet” – emlékeztetett Feldman Zsolt a megnyitó ünnepségen. A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint a bizalmi tőke újraépítése az egyik legfontosabb feladat a magyar agráriumban. Bíznak abban, hogy rövidtávon konszolidálódnak az árak, de az ukrán mezőgazdasági jelenléttel, ami biztosan megváltoztatja az életünket, hosszú távon is számolni kell.

Díjak, elismerések:

  • A megnyitón miniszteri különdíjat vettek át az IKR Agrár Kft. képviselői a mezőgazdasági inputanyagok és szolgáltatások, kiemelten a digitális technológiák és szolgáltatások kiemelkedő forgalmazóiként.
  • A NAK különdíjában részesült a Fendt gépek és berendezések új hazai forgalmazója, az AgroVario Kft.
  • A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok különdíját vette át a Porsche Hungária csapata, amely off-road-pályával várta a vállalkozó kedvű sofőröket.

Bábolnai Gazdanapok, 2023
A gépesítés és a precíziós technika is szerepet kapott a kiállításon

A kiállítás megszokott területe idén módosult

A gazdanapokkal együtt rendezték meg a Némethy Bertalan Regionális Díjugrató Bajnokságot, ahol több száz startot izgulhat végig a közönség. A szervező és a rendező közös célja volt, hogy megismertesse a nagyközönséggel a díjugratás szépségeit és versenyhelyzetben mutassa be a lovasok által méltán kedvelt bábolnai helyszínt versenyhelyzetben.

A megnyitót követően gazdag szakmai programsorozat vette kezdetét a Bábolnai Gazdanapokon. A kiállítás egyik sajátossága, hogy minden évben színvonalas mozgógép-bemutatókat láthatnak az érdeklődők. A meghatározó gépforgalmazóknak és gépgyártóknak lehetőségük volt működés közben bemutatni az újdonságokat, újításokat.

A megszokottól eltérően idén nem kukoricatarlón került rá sor, hanem zöldítéssel kapcsolatos talajmunkákat figyelhettek meg az érdeklődők, mintegy 15 gépkapcsolás: erőgépek és szántóföldi kultivátorok, ekék és tárcsák közreműködésével. Mint ahogy minden évben, idén is a legnagyobb szakmai érdeklődés a mozgó gépeket övezte.

A Bábolnai Gazdanapok kukorica- és cirok-fajtabemutató parcellák ebben az évben kifogástalan állapotban kerülhettek bemutatásra, hiszen a tavalyi aszály után idén megfelelő mennyiségű csapadékot kaptak a parcellák. Összesen 47 kukorica- és 16 cirokhibridet láthattak az érdeklődők.

Bábolnai Gazdanapok, 2023
A kukorica- és cirok-fajtabemutató parcellák szemléletesek voltak a megfelelő csapadék miatt

Konferenciák, fórumok, egyéb rendezvények

A MAGOSZ Ifjú Gazda konferenciáján közel 150 fős hallgatóság előtt vitatták meg a generációváltás és a gazdaságátadás legfontosabb kérdéseit. A Bábolnai Gazdanapok Fórumon három napon át zajlottak a kerekasztal-beszélgetések: első alkalommal a KAP és finanszírozásának hátterének kérdéseit vitatták meg a szakértők, majd az egyik „legforróbb” téma, a gabonapiaci helyzet került megvitatásra az árak és termésmennyiség tükrében. Ezt követően a tavalyi aszály és az idei támogatás öntözésre gyakorolt hatásáról beszélgettek a szakértők. Szombaton sor került a fenntartható kertészkedésről szóló beszélgetésre is.

Idén már ötödik alkalommal szervezte meg a Magyar Mezőgazdaság Kft. a Szakiskolai Napot. A nagy sikerű rendezvényen most is 1100 mezőgazdasági technikumi és szakképző iskolai tanuló vett részt 25 intézményből. A Szakiskolai Nap megnyitóünnepségét a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok udvarán Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg. Köszöntőbeszédében felhívta a figyelmet a minél szélesebb körű agrárszakképzés fontosságára, melynek egyik alapja, hogy minél több fiatalt nyerjünk meg az agrárszakma számára.

Ismeretterjesztő – és gyermekprogramok

A szakma megelégedése mellett nagy figyelmet fordítottak a szervezők arra, hogy a családok is megtalálják számításaikat a rendezvényen. A Vérteserdő sátrában három napon át zajlottak az ismeretterjesztő programok, az Erdei Játszóházban népi ügyességi játékokkal foglalatoskodhattak a gyerekek és idén is népszerű volt az arborétumi lovaskocsizás és a Ménesudvar látogatás.

A kiállítás mindhárom napján napsütéses nyári idő várta a látogatókat. A szép időjárásnak és a színes családi programoknak köszönhetően idén is tízezrek látogattak el a Bábolnai Gazdanapokra.

Jövőre újra találkozunk!” – köszöntek el a szervezők a látogatóktól

Forrás: Sajtóközlemény