fbpx

Fitoftórás, feketetalpas a paradicsom?

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 12.

Legfrissebb növényvédelmi előrejelzésében Zsigó György elsősorban a paradicsomot most fenyegető kórokozókra és hiánybetegségekre int.

fitoftóra
Hirtelen elszárad… (forrás: agrofil.hu)

Vészesen hervad

Öntözött, mélyfekvésű ágyásokban, sűrűbb állományban, érzékenyebb fajták esetén most különösen nagy az esélye a fitoftóra felbukkanásának, azaz a paradicsomvésznek. Jól ismert tünetei: vészes gyorsasággal leszáradnak a bokrok levelei. A kontakt réztartalmú gombaölők mellett pl. az azoxistrobin, a propamokarb, a metiram, a ciazofamid hatóanyagú készítmények engedélyezettek a probléma kezelésre.

Feketetalpas

Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten, vagy ha ingadozik a talaj és a levegő nedvessége, akkor a paradicsom és a paprika nem tudja felvenni a talajból a kalciumot. Hiánya csúcsrothadás (feketetalpasság) formájában jelentkezik a bogyók csúcsi részén. A hiányt olyan lombtrágyákkal lehet pótolni, melyek szerves kötésben tartalmazzák a kalciumot. A szüretig többször ismételhető a permetezés.

kalciumhiány
Kalciumhiány (forrás: hauert.com)

Zöldgyűrűs

A kálium a termések színeződéséért, a gyorsabb érésért és az eltarthatóságáért felelős elem. Ezen tulajdonságok erősítésével egyben az aszály és a nap káros hatását is ellensúlyozzuk. Ebből többet kérnek a növények és a talajon keresztül is fel tudják venni. A magas kálium tartamú NPK műtrágyák segíthetnek, pontosan számolják ki a dózist. Lombtrágyázhatnak is, mivel a leveleken át is felszívódik. A kálium hiányától zöld marad a kocsány körül a paradicsom, zöldtalpasságnak is hívják ezt a hiánybetegséget.

Poloskás

A poloskákat sem zavarja a meleg. Az adott rovarölő készítménynél már az élelmezés-egészségügyi várakozási időkre is ügyelni kell, hiszen a bogyók érésben vannak. Természetesen rovarhálózással is próbálkozhatunk. Egy komoly szőlős szakcikk szerint a körömvirág, a levendula, a spenót és a libatop szépen kicsalogatja a poloskákat az ültetvényből, és állítólag a mustárt és a kukoricát is kedvelik.

Ez a cikk is érdekelheti: Lila, sárga vagy mégis piros legyen a paradicsom?