fbpx

Hihetetlen! Betonpor mezőgazdasági hasznosítása

Írta: Czékus Mihály - 2023 december 24.

A betonpor akár 100 tonna szén-dioxidot is képes tartósan megkötni a légkörből. Egy ír technológiai startup a betonpor felhasználásával próbálkozik farmokon a klímaváltozás elleni küzdelemben. A sligói székhelyű Silicate egy „továbbfejlesztett időjárási technológián” dolgozik, amelynek célja több millió tonna szén-dioxid végleges eltávolítása a légkörből.

beton, építőipar
Több hónap alatt a nagyon apróra zúzott beton lebomlik a talajban (Fotó: https://akker.hu/beton/)

A cég az első kísérletet az Egyesült Államokban végzi el, ahol több száz tonna zúzott betonhulladékot juttat ki a kísérleti mezőgazdasági területekre. A kísérleti mennyiség 500 tonna betonpor, ami mintegy 50 hektár mezőgazdasági területre kerül kijuttatásra.

Több hónap alatt a nagyon apróra zúzott beton lebomlik a talajban, mintegy modellezve az időjárás hatását. Ez a kémiai mállásnak nevezett természetes folyamat felgyorsított formája, amikor a kőzeteket az esővíz évmilliók alatt erodálja és megköti a szén-dioxidot a légkörből.

A beton őrlésével nagyobb reaktív felület jön létre, így az több szenet képes kiszívni a levegőből.

A klímavédő startup, a Silicate a beton használata mellett döntött a kövek helyett – új felhasználási lehetőséget találva a világ egyik legnagyobb hulladéktípusának.

A cég az építkezésből visszamaradt betont felvásárolja, porrá töri, majd a termőföldre térítésmentesen kiteríti. A vállalkozás azt is tesztelni fogja, hogy az anyag hatásos-e az amerikai közép-nyugaton, ahol a talajviszonyok eltérnek az Írországitól, ahol a cég székhelye található. A Silicate azt állítja, hogy a hazájában végzett kísérletek már biztató eredményeket értek el. A vállalat becslései szerint az eljárással évente 50-100 millió tonna szén-dioxidot lehet eltávolítani csak az amerikai közép-nyugati térségben – összehasonlításképpen egy autó évente körülbelül 4,6 tonna szén-dioxidot bocsát ki.

A témában ez a cikkünk is érdekelheti: Talajélet egyenlő talajegészség